Община, бизнес и висши училища на среща в подкрепа на образованието

От миналата година Пловдив е най-големият индустриален център в страната, а Тракия икономическа зона (ТИЗ) е в топ три в Югоизточна Европа. Голяма е динамиката на български и чуждестранни инвестиции в Тракия икономическа зона, където всеки месец обявяваме нов инвеститор, завод, фабрика или производство. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по време на среща на представители на бизнеса и висшите учебни заведения.

Статистиката сочи, че безработицата в града е 2%, като никога не е била толкова ниска, а в региона е 4%. Пловдив изпреварва столицата по брой издадени разрешения за строеж.

Големият въпрос е образованието, подготовката на квалифицирани кадри и развитието на пазара на труда, посочи Стефан Стоянов.

Затова основният фокус на политиката на община Пловдив и компаниите от клъстър Тракия икономическа зона е да подпомогнат професионалното образование чрез дуалните обучения, където фирми и училища работят ръка за ръка в дадена специалност и ориентират прагматично професионалното образование, допълни заместник-кметът.

Дуалните паралелки през учебната 2019/2020 са 17 и зад тях стоят 40 компании. На днешната среща, организирана с помощта на Тракия икономическа зона и община Пловдив, присъстваха представители на водещите университети в града и някои от най-успешните компании в ТИЗ. Целта на подобни инициативи и съвместни проекти между университетите и бизнеса е дуално обучение и подготовка на квалифицирани кадри във висшето образование.


Галерия

Още от категорията

Големият горски пожар край Ветрен е напълно овладян

Локализиран и почти потушен е големият горски пожар край Ветрен, Пазарджишко, който се разрази в ранния следобед в четвъртък.   По първоначални данни, огънят е тръгнал от сметището на градчето, а от там по сухи треви и храсти се прехвърлил в близката гора.  Всички дежурни смени  огнеборци от Пазарджик, Белово, Септември, както и допълнителни екипи..

обновено на 23.08.19 в 09:50

Пожарът край двореца Кричим стигнал почти до оградата

Пет декара орехова градина и 80 декара сухи треви е изпепелил пожарът край царския дворец Кричим, който избухна в четврътък по обед.  С огромни усилия огънят е спрян малко преди да достигне оградата на двореца, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  До вечерта произшествието е ликвидирано с 6 пожарни..

обновено на 23.08.19 в 09:50

Ремонт затваря ул. “Даме Груев", автобус №37 с нов маршрут

Затварят част от ул. “Даме Груев" за ремонт, вижте откъде ще минава автобус 37   Поради  ремонт на компрометирана паважна настилка на ул. “Даме Груев“ от 08:00 часа на 23.08.2019г. (петък) до 24.08.2019 г. (събота) включително маршрутът  на автобусите по линия  №37 от вътрешноградския транспорт се променя, както следва: В посока..

публикувано на 23.08.19 в 08:06

Пожарът, вилнял до двореца в Кричим, е овладян

Овладян е пожарът, избухнал по-рано днес в близост до двореца в Кричим.  Няма никаква опасност за сградите на царския дворец, който е паметник на културата, нито за гората ,  съобщиха от Югозападното държавно предприятие, което стопанисва имотите.  Огънят е възникнал в земеделски площи край землището на двореца и бързо е обхванал сухи треви..

обновено на 22.08.19 в 17:20

Няма нови огнища на чума по свинете в Смолянсно

Областната епизоотична комисия  проведе заседание във връзка със създалата се обстановка относно появата и разпространението на болестта африканска чума по свинете.  Няма регистрирани нови огнища на африканска чума по свинете в Смолянско. Досега заразата бе потвърдена на територията на общините Девин, Доспат и Чепеларе. Промблемен обаче..

обновено на 22.08.19 в 17:19