Лобизъм и бюрокрация прозират в новия закон за ППС

Свидетели сме на поредния неправилен подход от страна на институциите. Виждаме лобисти,  интереси, прозиращи зад текстовете и такива, които не кореспондират с реалната обстановка в страната. Това заяви Магдалена Милтенова – председател на Конфедерацията  на автобусните превозвачи по повод предложения за обществено обсъждане Проектозакон за пътните превозни средства.

В условията на един дигитален свят, когато  искаме да развиваме технологиите, казваме, че ще има технически паспорт на хартиен носител, който ще се носи винаги  нас. Това е абсурдно.

Наистина не разбираме какво налага толкова данни да се въвеждат в нещо дпълнително, да се създава допълнителен сървър. И в момента базата данни в МВР е достатъчно пълна по отношение на едно превозно средство. Сега сме единствената държава в ЕС, която ще въведе нещо подобно.

Според Милтенова, навсякъде съществуват сервизни книжки, които обаче не са със задължителен характер. Създават се бюрократични пречки за обществото и новите текстове, които изникват, непрекъснато ги увеличават.

Не виждаме как подобен подход ще повлияе на ограничаване на катастрофите по пътищата. Статистиката ясно сочи, че огромен процент от катастрофите са, заради несъобразена скорост. Как това, че вие имате паспорт в автомобила си, ще повлияе на това, да карате по-разумно?!

С този проектозакон ще увеличим само административната и финансовата тежест върху всеки един български гражданин. Изискванията към центровете, които ще осъществяват регистрацията, са толкова прекомерно завишени, че само конкретни дружества ще могат да им отговорят. Има лобизъм зад текстовете и липса на грижа за гражданите.

Когато искате да  създадете нещо полезно за обществото, го правите така, че да облекчите административните процедури и финансоват тежест.

Ако проектозаконът мине, той ще създаде условия за корупция и е лишен от всякаква логика, заяви още Магдалена Милтенова.

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

АЕЦ „Белене“ обединява интересите на Русия и САЩ

АЕЦ „Белене“ ще заработи 2030 година. Проф. Атанас Тасев е енергиен експерт, който коментира бъдещето на АЕЦ „Белене“ и факта, че сега е време проектът да се извади от фризера. Добрата новина е, че 13 компании искат да участват в АЕЦ „Белене“. България не отстъпва от условието, че централата трябва да се строи изцяло на пазарен..

публикувано на 21.08.19 в 11:12

Превозите няма да поскъпнат след въвеждане на тол системата

В програма "Точно днес" ви запознаваме с въвеждането на тол системата за правозвачите. Във вторник ще се проведат тестове в Пловдив за това как ще работи новото таксуване.  Говорим с Васил Пиронков , председател на Управителния съвет на Камарата на автобусните превозвачи в България. Пиронков каза: Съгласно първоначално заложените критерии сега..

публикувано на 20.08.19 в 10:09
Ярък метеор-Персеид и купола на 2m RCC телескоп в НАО Рожен на 6 август 2019 г.

Международна школа за космоса стартира в Рожен

Изследователски център „Наука, технологии, иновации“към Философско-исторически факултет на Пловдивски университет,  Национална астрономическа обсерватория „Рожен”, България з аедно с  Института за изследване на обществата и знанието при БАН, Лабораторията социални и антропологични изследвания, и Центъра за анализ на политиката и изучаване на..

публикувано на 20.08.19 в 09:53

БДЖ от това лято започна кампания „Чети във влака”

БДЖ, съвместно с български издателства, започна кампанията „Чети във влака“, която цели да стимулира четенето на книги по един модерен начин. Всички пътници, притежаващи смарт устройства, могат да се докоснат до нови светове по време на пътуването си чрез магията на електронните книги. Това лятото във всички влакове в страната са..

публикувано на 20.08.19 в 09:36
Катерина Чобанова

Изложба разказва за 6 рода, свързани със Съединението

От днес в  Централно фоайе на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив може да се види изложбата „50 години град Съединение“, посветена на половинвековния юбилей от преименуването на село Голямо Конаре в град  Съедниние.  Изложбата, дело на Катерина Чобанова, която 30 години събира и изследва историята на десетки известни родове от града на доброволни начала,..

публикувано на 19.08.19 в 12:45