Шпионският скандал изглежда буря в чаша вода

Изненадващо доц. Мира Радева заяви, че поривите на политическите партии в подготовка за местните избори не я интересуват. Гледа като гражданин, а не като социолог. Направили са някои социологични проучвания за определени личности, но отказа да ги коментира. Тя припомни, че скоро ще отбележим 30 години от т.н. демократични промени. Преди живеехме в несвобода. Сега сме свободни да пътуваме, можем да избираме какво си купуваме. Излизат обаче други проблеми. Тя сподели личните си наблюдения, че в малкитке селища има бездействие и апатия на хората.

В контекста на този  шпионски скандал, аз като един обивновен граждани, седейки отстрани, тези руски лобита ние си ги знаем, че са в  парламента. Тази история, че КТБ беше набъркана в един скандал  да се подкрепят политически проекти с определена насоченост, и това го знаем. Какво беше проектът „Бареков”? Малко ми е странно, че неща, които отдавна ги преживяхме, сега отново ни ги сервират като претоплена манджа. Значи това е голямата алтернатива в българските парламенти, за коя велика сила някак си да се прилепим. И докато преди беше Русия, Съветския съюз по онези времена, сега нашата глобална ориентация е Европейският съюз и западните партньори.

За мене шпионският скандал това е буря в чаша вода. Аз не мога да го разбера. Какво му шпионското като всички го знаем, какво му е шпионското?

Мира Радева каза, че няма позиция относно единствената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор. Това, което забелязва в него е ентусиазмът и устремът „Бийте врага“, това напомня за други години назад във времето.

Малко плаши това негово поведение. Има една неумереност. Трябва да кажем, че подобни реакции се харесват на хората само, че те са опасни за демокрацията.

Мира Радева сподели и за двата творчески проекта. Спектакълът „Мъжете на Едит Пиаф“ е драматизация по романа на Симон Берто, като премиерата е в понеделник. Другият спектакъл е за любовта между Едит Пиаф и Ив Монтан. Подготвя го от пролетта с актьора Ники Сотиров, като също е драматичен, музикален с много песни.  

Интервюто със социолога доц. Мира Радева е в звуковия файл.
Още от категорията

Турция все повече се отдалечава от НАТО и ЕС

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин коментира инвазията на Турция в Сирия. Нападението е  заклеймено  от пет държави, но САЩ се отказа. Това е колебливата и непоследователна политика на американския президент Тръмп, а Путин покани Ердоган в Москва. Ние като ЕС също имаме плаха политика, което дава основание на Ердоган и Турция да се..

публикувано на 16.10.19 в 17:00

У нас няма широки расистки настроения

   Покрай случилото се на мача България-Англия възникна дискусия между колеги до каква степен у нас имаме действително широк расистки феномен , каза в интервю за Радио Пловдив анализаторът Тихомир Безлов.  Ето и моят  аргумент срещу това, че е широк: ако ви направи впечатление, на стадиона да кажем някъде към 5-10 човека са издавали тези звуци/..

публикувано на 16.10.19 в 16:12

Задълбаването в историята няма да реши споровете ни с РСМ

В Охрид се провежда ново заседание на Смесената българо - македонска комисия по исторически и образователни въпроси. Очаква се на заседанието да бъде взето решение за Гоце Делчев. Според директора на Института за изследване на близкото минало проф. Ивайло Знеполски дебатите на комисията не са поставени на правилна основа.  Много е тесен..

публикувано на 16.10.19 в 16:09

Трябва по-дългосрочна концепция зи сигурността ни

 Един Съвет за национална сигурност, трябва да ръзсъждава по-дългосрочно по проблеми за цялостната концепция за сигурността на България , така коментира позицията на България, заявена след Съвета по сигурност към Министерския съвет, че  България настоява Турция да спре военните действия в Сирия, и е против санкиции за Турция, проф. Марин..

публикувано на 16.10.19 в 11:24

Бедна ни е фантазията какво ни чака след този футболен мач

Националните ни отбори вече са persona non grata.  В следващите 10-15 години, българските национални клубни футболни отбори ще бъдат мачкани и тероризирани от УЕФА, ФИФА, от съдии и комисии, докато утихне тази трагична история. Бедна ни е фантазията какво ни чака , така журналиста  Георги Атанасов, който пише по спортни и политически теми, коментира..

публикувано на 16.10.19 в 10:34