Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партийните кандидати в Пловдив са изхабени и пазят статуквото

Това каза лидерът на ДСБ в Пловдив Йордан Иванв. Той мотивира отказа си да приеме номинацията за кмет на Пловдив с тезата, че надпартийна личност с авторитет ще допринесе много повече за успеха на Демократична България.

Аз смятам, че Пловдив има достатъчно много авторитети, които биха били достойни да носят титлата кмет на Пловдив и тези авторитети често пъти за съжаление са отвъд партийните централи, отвъд партийните интереси. Партийните кандидати в Пловдив са изхабени. 

Иванов не пожела да опише профила на обсъждания кандидат с мотива, че той ще стане ясен до няколко дни. По думите това не е фатално закъснение, кампанията тепърва предстои.

Цлта е да се стигне до балотаж в изборите на 27 октомври.

По думите му всички партии, които досега са обявили номинациите си, имат договорка да пазят статуквото.

Ние сме против настоящата договорка между всички системни кандидати, ние сме против вечните кандидати в Пловдив за кметове, които си мълчат, които не влизат в политически спор, които не водят дебат по отношение решението на града, а сякаш са се разбрали за изборни резултат и очакват да видят дежа вю на 2015 г. Мисля, че има договорка понеже гледам как мълчат, как се разбират, как никой не се конфронтира с другия в политическия смисъл на думата.

Предстои да стане известна и листата за общински съветници, на която Иванов ще се бори за преференциален вот.

Демократична България ще предложи високо експертна листа, партийни кадри, които са силно подготвени в различни обществени сфери, както и сме изцяло отворени за гражданско участие в листата и ще предложим такова. Ето, това е симбиозата, която може да се противопостави на статуквото в пловдивския общински съвет и да наруши мълчанието там,  да направи излъчванията на заседанията факт, да даде прозрачност при работа на комисии и да оповести всички документи, с които работи общински съвет, тъй като до момента те ги крият.

Той обяви, че първото нещо което съветниците на ДБ ще направят в следващия мандат е да оповестят документите за транспортния проект.

Безапелационно, без коментар, без политиканстване, първата ни основна задача е да говорим за ефективното харчене на парите на пловдивчани, защото властта непрестанно казва няма пари за крайните квартали, няма пари за междублоковите пространства, няма пари за детски градини, няма пари за нови пътни артерии. Ние казваме на пловдивчани  - пари има, вие ги плащате, само че някой ги харчи неефективно. Не може, когато си изхарчил 14 милиона за транспортна система, която не функционира всеки ден пред очите на 200 хиляди човека, да твърдиш, че няма пари за нещо друго. 

Ние заявяваме, че в рамките на една година ще електронизираме обществените услуги, което ще доведе до малка компактна и приветлива администрация, а не до това да бъдат назначавани цели партийни ядра. Припомням, над 4 хиляди незаконни партийни назначения.

Цялото интервю с Йордан Иванов чуйте в прикачения з вуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55