Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абсолютният закон във финансите е рискът

Данните на НСИ за първото тримесечие коментира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Според него 3.5 % БВП не звучи толкова оптимистично, защото трябва да бъде доста повече, за да достигнем по-богатите от нас в ЕС. Сравнението идва от десетгодишния период след кризата 2009-та година. Фактите сочат, че няма растеж от над 4% на година. Предишните 10 години имаме по 7-8 % ръст на човек за определени тримесечия, и за цели години.

Да, хубаво е, че има нарастване на икономиката, малко по-бързо е от ЕС като цяло, но може много по-добре. Растежът тази година почти изцяло се крепи на нарастващия износ и спадащия внос от другата страна. Най-важният фактор е капиталообразуването във всичките му форми. Това е човешкият капитал, общественият капитал- институциите на държавата, които да подреждат отношенията на хората в стопанската сфера. В този пейзаж е и избора на главен прокурор, той е част от институционалната среда в страната. Като ги погледне човекп тези неща, никак не е много обещаваща картината.

Георги Ганев посочи, че няма намаление на регистрираните безработни през август спрямо юли месец по сезонни причини. Нивата са ниски, но нещо в икономиката се случва.

Достигане на някакъв край на способността на пазара на труда да наема нови хора. Безработицата е странен индикатор и не бива много да се влага в него като смисъл. По-обективен показател е брой заети. Броят на заетите не се увеличава, така българската икономика не успява да генерира нови работни места вече почти година.  

Г-н Ганев коментира и ниските лихви по депозитите на банките, като подчерта, че се стига до криза. Това е краят на цикъла, който се дължи на кредитна експанзия и води до надуване на балони и се налага свиване в последствие.  

Когато централните банки свалят до безумно ниски нива лихвите и ги държат там дълго време, което се случва с ЕС, САЩ, Япония и в целия свят, дори в Швейцария и еврозоната част от политиковите лихви са отрицателни. Тогава спестяванията на хората в банките насят изключително ниска доходност до отрицателна. Абсолютният закон във финансите е,ако искаш по-голяма доходност, трябва да поемеш по-голям риск.  Това е проблемът с активната агресивно потискаща надолу лихвите парична политика.

Относно избора на главен прокурор Георги Ганев каза, че състезание няма, няма конкуренция и възможност за сравнение.  

През последните години с моите колеги разсъждаваме за дългосрочните заплахи пред българската икономика и нейната способност да расте, в крайна сметка опираме до върховенството на правото. Основният противник на върховенството на правото в България е прокуратурата. Всеки български бизнесмен да внимава, защото тази прокуратура ще му бръкне в бизнеса.

Интервюто с икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29