Абсолютният закон във финансите е рискът

Данните на НСИ за първото тримесечие коментира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Според него 3.5 % БВП не звучи толкова оптимистично, защото трябва да бъде доста повече, за да достигнем по-богатите от нас в ЕС. Сравнението идва от десетгодишния период след кризата 2009-та година. Фактите сочат, че няма растеж от над 4% на година. Предишните 10 години имаме по 7-8 % ръст на човек за определени тримесечия, и за цели години.

Да, хубаво е, че има нарастване на икономиката, малко по-бързо е от ЕС като цяло, но може много по-добре. Растежът тази година почти изцяло се крепи на нарастващия износ и спадащия внос от другата страна. Най-важният фактор е капиталообразуването във всичките му форми. Това е човешкият капитал, общественият капитал- институциите на държавата, които да подреждат отношенията на хората в стопанската сфера. В този пейзаж е и избора на главен прокурор, той е част от институционалната среда в страната. Като ги погледне човекп тези неща, никак не е много обещаваща картината.

Георги Ганев посочи, че няма намаление на регистрираните безработни през август спрямо юли месец по сезонни причини. Нивата са ниски, но нещо в икономиката се случва.

Достигане на някакъв край на способността на пазара на труда да наема нови хора. Безработицата е странен индикатор и не бива много да се влага в него като смисъл. По-обективен показател е брой заети. Броят на заетите не се увеличава, така българската икономика не успява да генерира нови работни места вече почти година.  

Г-н Ганев коментира и ниските лихви по депозитите на банките, като подчерта, че се стига до криза. Това е краят на цикъла, който се дължи на кредитна експанзия и води до надуване на балони и се налага свиване в последствие.  

Когато централните банки свалят до безумно ниски нива лихвите и ги държат там дълго време, което се случва с ЕС, САЩ, Япония и в целия свят, дори в Швейцария и еврозоната част от политиковите лихви са отрицателни. Тогава спестяванията на хората в банките насят изключително ниска доходност до отрицателна. Абсолютният закон във финансите е,ако искаш по-голяма доходност, трябва да поемеш по-голям риск.  Това е проблемът с активната агресивно потискаща надолу лихвите парична политика.

Относно избора на главен прокурор Георги Ганев каза, че състезание няма, няма конкуренция и възможност за сравнение.  

През последните години с моите колеги разсъждаваме за дългосрочните заплахи пред българската икономика и нейната способност да расте, в крайна сметка опираме до върховенството на правото. Основният противник на върховенството на правото в България е прокуратурата. Всеки български бизнесмен да внимава, защото тази прокуратура ще му бръкне в бизнеса.

Интервюто с икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии е в звуковия файл.


Още от категорията

Турция все повече се отдалечава от НАТО и ЕС

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин коментира инвазията на Турция в Сирия. Нападението е  заклеймено  от пет държави, но САЩ се отказа. Това е колебливата и непоследователна политика на американския президент Тръмп, а Путин покани Ердоган в Москва. Ние като ЕС също имаме плаха политика, което дава основание на Ердоган и Турция да се..

публикувано на 16.10.19 в 17:00

У нас няма широки расистки настроения

   Покрай случилото се на мача България-Англия възникна дискусия между колеги до каква степен у нас имаме действително широк расистки феномен , каза в интервю за Радио Пловдив анализаторът Тихомир Безлов.  Ето и моят  аргумент срещу това, че е широк: ако ви направи впечатление, на стадиона да кажем някъде към 5-10 човека са издавали тези звуци/..

публикувано на 16.10.19 в 16:12

Задълбаването в историята няма да реши споровете ни с РСМ

В Охрид се провежда ново заседание на Смесената българо - македонска комисия по исторически и образователни въпроси. Очаква се на заседанието да бъде взето решение за Гоце Делчев. Според директора на Института за изследване на близкото минало проф. Ивайло Знеполски дебатите на комисията не са поставени на правилна основа.  Много е тесен..

публикувано на 16.10.19 в 16:09

Трябва по-дългосрочна концепция зи сигурността ни

 Един Съвет за национална сигурност, трябва да ръзсъждава по-дългосрочно по проблеми за цялостната концепция за сигурността на България , така коментира позицията на България, заявена след Съвета по сигурност към Министерския съвет, че  България настоява Турция да спре военните действия в Сирия, и е против санкиции за Турция, проф. Марин..

публикувано на 16.10.19 в 11:24

Бедна ни е фантазията какво ни чака след този футболен мач

Националните ни отбори вече са persona non grata.  В следващите 10-15 години, българските национални клубни футболни отбори ще бъдат мачкани и тероризирани от УЕФА, ФИФА, от съдии и комисии, докато утихне тази трагична история. Бедна ни е фантазията какво ни чака , така журналиста  Георги Атанасов, който пише по спортни и политически теми, коментира..

публикувано на 16.10.19 в 10:34