СЕМ има основание да прекрати мандата на ген.директора на БНР

Автор:


Приликите на сегашната криза и протести в БНР с тези от 2001г. са свързани с избора на генерален директор и на Управителен съвет. Този избор, който се правеше тогава и на който аз присъствах, беше по целесъобразност, а не свързан с качествена дейност на Българското национално радио и защита на свободата на словото и професионалните стандарти. Сега се случва същото

Това каза за Радио Пловдив Светлана Божилова, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ "Свети Климент Охридски" и бивш член на Националния съвет за радио и телевизия. 

В член 67, алинея А на Закона за радио и телевизия/ сега се нарича Закон за аудиовизуални и медийни услуги/, е записано, че мандатът на генерален директор се прекратява, когато се установи грубо нарушение на закона, на принципите на радио-телевизионна дейност или извършено грубо или системно нарушение от негови подчинени. Така че генералният директор носи отговорност за цялостната дейност на БНР. А спирането на излъчване на програмата за 5 часа, безпрецедентно не само в българския национален ефир,но и в съвременните европейски практики, си е грубо нарушение на принципите на радио и телевизионна дейност, отбеляза Божилова за това дали СЕМ имат основание да прекратят мандата на Светослав Костов като генерален директор на БНР.

Всъщност СЕМ е независим специализиран орган, който трябва да отстоява обществения интерес, да защитава от политическа и икономическа намеса обществените медии. Ако СЕМ не може да констатира и да квалифицира нарушенията, за които днес говориха пред тях от редколегията на "Хоризонт" и чакат прокуратурата, тежко и горко на този регулатор в България. Това каза Божилова по повод днешното становище на СЕМ да сезира прокуратурата по изнесените от редколегията твърдения за натиск над журналисти от радиото.

Още от категорията

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54

Работата на фондация "Пловдив 2019" заслужава похвала

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е в резултат на регулярна проверка и не е по сигнал. Тя е както за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата, така и на другите съпътстващи договори и е направена много акуратно , коментира в ефира на Радио Пловдив председателят на ОбС - Пловдив Савина Петкова...

публикувано на 18.10.19 в 15:51

Брекзит е колосална грешка

За Брекзит, както и за Северна Македония и Албания, все още не е казана последната дума . Това заяви в Пловдив Симеон Сакскобургготски и посочи, че няма друг полезен ход за Европа, освен да си остане обединена и най – вече да се консолидира и да постъпят и другите държави, които не са членки .  По думите му, ако всяка една страна играе отделно..

обновено на 18.10.19 в 14:37

В здравеопазването са необходими радикални промени

Един от водещите уролози - проф. д-р Иван Дечев  бе отличен от БЛС на тържествената церемония "Лекар на годината 2019" , която се състоя в София,  с два приза – на регионално ниво за лекар на годината от БЛС – Пловдив и на национално –  отличие за дългогодишна дейност в областта на медицината и за активен принос развитието на специалността...

публикувано на 18.10.19 в 12:00

Неяснотите за Брекзит са много, всичко е в ръцете на Лондон

Ние имахме позитивни очаквания за  Брекзит и когато ЕС сключи споразумението с Тереза Мей и после се видя, че то няколко пъти беше отхвърлено от Парламента. През следващите дни ще видим дали г-н Джонсън ще има мнозинство за тази сделка, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.   Точните подробности за това как ще се третира Северна..

публикувано на 18.10.19 в 11:07