Две пиеси и книгата „аз/ОСТАВА“ в "Сцена на кръстопът" днес

| обновено на 20.09.19 в 10:51

„Зверското синьо“ от Филип Ридли е спектакълът с участието на студенти от класа на проф. Стефан Данаилов, които ще го  представят в „Сцена на кръстопът“ тази вечер от 19 часа. В Камерната зала на  Пловдивския театър те ще пресъздадат 60-те години като най-бляскав миг от исторята на Холивудското кино, 70-те, потопени във филм ноар, и 80-те като диско топка, която изкривява действителността. Режисьор е Сава Драгунчев – асистент на проф. Данаилов. 

На голяма сцена гостува копродукцията на  унгарският театър Малко театро от Будапеща и Кукления театър в Сливен. Те представят спектакъла „Цъфнали очи“ по романа на Радостина Ангелова „Виенски апартамент“. 

Режисьор е Габриела Хаджикостова. В програмата на театъра често влизат текстове от български автори, които се представят синкретично в съчетание на различни изкуства.

В рамките на фестивала в галерия U.P.A.R.K ще се състои премиера на книгата „аз/ОСТАВА“ с участието на Георги Георгиев / Жоро от Остава/.

В интервю за Радио Пловдив Сава Драгунчев, който е режисьор на спектакъла "Зверското синьо" с класа на Стефан Данаилов, разказа, че въпреки, че драмаургът Филип Ридли е от най-известните съвременни английски драматурзи, у нас се поставя за първи път. Пиесата е препоръчана   от английски актьори, които са участвали в "Сцена на кръстопът". След две премиери в Лондон, третото и поставяне е в България.

"Сцена на кръстопът" се закрива на 22 септември със спектакъла "Актрисата" от Питър Куилтър. Постановката е на Стефан Данаилов, той играе на сцената заедно с Аня Пенчева. 

Стефан Данаилов ще дойде ден по-рано преди представлението в Пловдив, защото иска да гледа любимия си град и да нацелува града и пловдивчани, каза Сава Драгунчев, който е дългогодишен асистент на Стефан Данаилов в НАТФИЗ. А спектакълът  на Народния театър "Актрисата" е за любовта към театъра. В него Стефан Данаилов играе ролята на бохема, който идва да отвлече Аня Пенчева.

Цялото интервю със Сава Драгунчев е в звуковия файл. 


Още от категорията

В "Срещите" разговор за Дионисий Ареопагит

Тази  събота в "Срещите " с проф. Георги Каприев ще питаме кой е  Дионисий  Ареопагит?  И защо толкова века Дионисий е така потребен на европейската цивилизация?  И той ли е ученикът на апостол Павел?  И защо битува понятието псевдо - ученик ?

публикувано на 18.10.19 в 12:17

Започват "Международни фотографски срещи“

В Балабановата къща се открива фестивалът „Международни фотографски срещи“. Събитието тази година ще продължи до 31 октомври. Очаква се интензивен уикенд изпълнен с емоции и срещи, като отправна точна към следващите дни. Концепцията на фестивала е да проследи визуалния диалог между съвременни фотографии, работещи в различна социална среда...

обновено на 18.10.19 в 10:29

"Писателите на Пловдив" с последно за годината четене

Пловдивски автори ще четат свои творби в навечерието на Деня на народните будители 1 ноември. Последното за 2019 г.  литературно четене  по проекта „Писателите на Пловдив“ ще се състои в залата на Дружеството на писателите на ул. „Александър Батенберг“№ 7. В него участват  авторите Вера Найденова, Емилия Каменов, Иван Андреев, Иван Христов,..

публикувано на 18.10.19 в 06:38

Ще има ли промени в субсидиите на театрите ?

Министърът на културата Боил Банов предлага промени в субсидирането и бюджетното разпределение на музикалните, драматичните и куклените театри в страната. Това е станало преди ден на среща в Министерството на Браншовата комисия.  Предстои обсъждането на тези предложения, които са четири. На този етап не ясно дали ще бъдат приети, но е ясно, че това..

публикувано на 17.10.19 в 15:58

"Треска в събота" представя Милчо Левиев - от Пловдив за Пловдив

Тази събота ще отдадем почит на големия Милчо Левиев. В предаването „Треска в събота“ на 19.09.2019г. от 14.00 часа ще звучи музика, изпълнена от Милчо Левиев в Пловдив през 2014 г.  Очаквайте още: какво каза Милчо Левиев – за концерта, албума, джаза..., както и спомени на джазмена за неговия учител - Панчо Владигеров.  Композициите, която ще..

публикувано на 17.10.19 в 15:16