Грешка е местните избори да са битка на недоволните

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

Очаквано след като от ГЕРБ обявиха листата си за общински съветници, коментарите идват със залози за това с колко управляващата партия ще победи в Пловдив. Едни изчакват, други прогнозират 30 плюс процента, но реалността е за битка. Защото във втория български град не само трафикът пречи за бързото икономическо развитие, поне по джоба си всеки пловдивчанин усеща как живеем тук. 

С политолога Георги Киряков говорим за партийните страсти преди местните избори, а също и за кризисните решения, които СЕМ трябва да вземе за събитията в БНР.

Георги Киряков каза: Страстите в големите градове се фокусират само до големия град София. За другите има някакво напрежение, но то е далеч от това, което се случва в столицата, защото тук изборите се представят като битка за България, за реферундам за и против управлението на Бойко Борисов, между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. 

Другите градове остават на по-заден план, което е грешно, защото местните избори означават предлагане на решения за местни проблеми. За хората е важно да се оправят проблемите на тяхното населено място. 

По повод на изледване на агенция "Тренд", което посочва, че българите не знаят за откриването на заводи у нас: Това означава, че този ПР от джипа не работи дълго време или, че работи по-малко отколкото на Бойко Борисов му се иска. Хората в стремежа си към собствения си живот и свързването на двата края, сега малко се интересуват от важни новини, като откриване нови заводи, но това са инвестиции, работни места, благоденствие. Вчера например се сключи и милиарден договор за строителството на отклонението на Турски поток от България за Сърбия. Никой обаче не се заинтересува. 

За Пловдив: Битката ще е трудна, но с предизвестен край, твърде вероятно е Славчо Атанасов да спечели този вот. Възможно е ГЕРБ да загуби изборите в един голям град, макар в полза на своя коалиционен партньор.

За събитията в БНР: Със сигурност ще продължат скандалите, и то с един проблем, защото човекът, който стои в основата продължава да не вижда проблем, в това което се е случило и в това, което е взел като решение. Говоря за генералния директор на БНР Светослав Костов. Скадалът ще продължи да тлее, но развръзката ще бъде едва тогава, когато се разкрие кои са хората оказвали натиск. Този политически натиск дискредитира Прокуратурата на Република България като независим орган. 

Още от категорията

ОИК ще има повече специалисти за обработка на изборните книжа

За разлика от предишни години предизборната кампания за местния вот е спокойна, без нарушения и жалби, каза в предаването "Точно днес" председателят на ОИК Пловдив Дарина Тодорова. Организацията е в ход  и всичко за подготовката е направено. На сайта на комисията могат да се видят секциите, в които могат да гласуват хората с увреждания и подвижните..

публикувано на 15.10.19 в 11:13

Ситуацията в Сирия ще поражда напрежение години наред

Според експерта по сигурността България трябва да изработи общонационална и многопластова позиция за сигурността. Не да гасим пожар, а на ниво български и международни институции да имаме устойчива политика, която да ни подготви за бъдещи рискове. Според него това не са само въпроси на аналитичните звена на службите, но и комуникация на местно ниво,..

публикувано на 15.10.19 в 10:36

Професионалното образование остава бяло петно за незрящите

Според управителя на Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив Стефан Данчев интеграцията на децата в масовите училища и професионалното образование са задължителни, за да има интеграция на хората с увредено зрение. В "Деня на белия бастун" Центърът ще посрещне социалния министър Бисер Петков, който пък ще представи програмите за..

публикувано на 15.10.19 в 10:13

За Ердоган бежанците са заложници, с които заплашва ЕС

Председателят на сирийската общност в Пловдив д-р Малек Насер не очаква бежанска вълна към ЕС и в частност към България, заради офанзивата на Турция в северна Сирия. Бежанска вълна би имало, ако се стигне до сблъсък между турската и сирийската армия, но това международната общност няма да го допусне, защото ще дестабилизира целия регион.  Д-р..

публикувано на 14.10.19 в 16:00
Александър Миланов

Общинското здравеопазване не е въпрос на сметки

Общинско здравеопазване, ориентирано не към печалбарството, а към нуждите на хората – за това се обявиха участниците в Осмия Национален конгрес на пациентските организации у нас, съобщи за предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив Александър Миланов, програмен мениджър на Националната пациентска организация, която е организатор на форума...

публикувано на 14.10.19 в 14:55