Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джуджета, вещици и герои в "Arsenal of Art" тази вечер

| обновено на 01.10.19 в 09:46

В света на приказките за възрастни ще ни въведе тази вечер изложбата в Галерия Arsenal of Art  "Джуджета, вещици и герои". Неин автор е Петър Станимиров, чието име е добре известно на хората, които обичат да пътуват във фентъзи света. Той е автор на комикси, рисува плакати и карикатури, създател е и на компютърни игри. За творчеството си е награждаван неведнъж – за принос в българската фантастика с отличието „Гравитон“, за принос в книгоиздаването за деца с приза „Константин Константинов“, както и за най-добър класически комикс.

Изложбата тази вечер включва илюстрациите на Станимиров към трима автори: Елена Павлова с тетралогията „Пръстенът на Нибелунга“, където са включени джуджета и герои. Тери Пратчет с неговите вещици. И Робърт Хауърд с неговя вечен Конан.  

Това ми е една от любимите теми за рисуване. Най-любими са ми вещиците на Пратчет. И Конан, защото е героят, с който пораснах, ракзава Станимиров.

Според него, самото развитие на човечеството е станало посредством приказки: Фентъзи е само модерната дума за приказките. Освен че е модерно, е много полезно и приятно да се четат такива книги - приказки за възрастни.

Наскоро от печат излезе комикса за възрастни „Седем градски гряха“ в съавторство на Благой Иванов и Петър Станимиров. За нея той казва, че е  книга, която да накара хоарата да се замислят какво правят всъщност и докъде ще я докарат.

Защото в нашето съвремие изключително живеем в грях и сме подвластни на греховете. И си измисляме допълнителни грехове – като  лицемертието, посредствеността, простащината, арогантността.  

Друга обаче книга ще бъде показана за първи път пред публика на изложбата в Arsenal of Art - „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката“ . Тя е част от трилогия, на която първата книга излиза през пролетта, а третата – по Коледа. 

Приказна история, много весела и приятна, в която са смесени литература, илюстрация и комикси за първи път – обяснява Станимиров. Според него, може би това е един от начините да се привлече интереса на читателите към книгите. 

Той си спомня като за приключение времето, в което е създавал компютърни игри. Има издадени 10, някои от тях – платинени, което означва, че са достигнали милионен тираж.

Беше голямо желание да опитам и това. Но пък си имах друга мисия  - илюстрациите на книги - и трябваше да се разделя с него. Завръщането към книгите е моята кауза и другата – популяризацията на българския комикс.

Цялото интервю с Петър Станимиров може да чуете в аудио-файла.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25