Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НБ "Ив.Вазов" празнува 140 години от основаването си


140-годишнината на Народна библиотека "Иван Вазов", която се отбелязва през цялата година, ще има своята кулминация на 15 октомври. Тогава ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината. 

 В  кръгла  маса  "140 години Пловдивска библиотека" ще участват  само пловдивчани. Между тях са проф. Кирил Топалов, посланик във Ватикана и Атина, доц. Михаил Грудев от Държавна агенция "Архиви", проф. Мария Шнитер и гл.ас.Младен Влашки от ПУ. Водещ ще бъде Георги Ангелов от БНТ /водещ на История.БГ/. На кръглата маса ще  се изнесат интересни и непознати досега факти от историята на библиотеката, ще се представят и постижения  от  настоящето време, между които особено важно от дигитализацията на библиотеката е технологията за търсене на съдържание, което е разположено в милиони страници.  И сега в интернет може да се намери всякаква информация, но тя невинаги  е точна, затова служителите от библиотеката са постигнали експертност и коректност, казва директорът на библиотеката Димитър Минев.  Той добавя, че това изключително постижение включва и търсене преди правописната реформа. 

Под колонадите пред библиотеката на два бели рояла ще има клавирни изпълнения, а след това своя дебют ще направи рок бандата "Сигнатура", която е съставена от служители на билиотеката - трима мъже и една жена. 

Народна библиотека "Иван Вазов" не прави разлика между своите читатели, те сега са около 10 хиляди, имаме програми за всяка възраст, от най-малките в проекта "Бебеланадия" до най-възрастните, дай Боже, да са над 100 години, каза още Минев и подчерта, че в подготовката на празника е включен целия екип на билиотеката, в който има много млади, мотивирани и креативни хора. 

Пловдивската библиотека е основана през януари 1879 година, само 10 години след Академията на науките и само месец след Националната библиотека в София. И от създаването си до днес, тя е депозитна билиотека. В момента съхранява над 2 милиона библиотечни единици. Това е  два пъти и половина повече от всяка друга регионална библиотека в страната. И това я прави национален архивен фонд. Създадена е като Национална билиотека в Източна Румелия, а сега, в 140-годишнина е в Европейската столица на културата. 

Директорът на библиотеката припомни един интересен факт:  Гаврил Кръстевич предлага да се създаде орган за печата, за свободата на словото, и то във васалната на султана тогава Източна Румелия, а не в свободното Княжество. Но депутатите се изпокарват и този закон не се приема. Но остава книжния депозит, като е гласувана глоба от 200 гроша за всяка печатница, която не осигури книги за библиотеката. 

Ден преди тези събития,  на 14 октомври, ще бъдат открити две изложби. Едната е за албума "Пловдив през обектива на първите фотографи" с предговор от Иво Хаджимишев. Тези 15 фотографи отразяват съществена част от  живота на възрожденския Пловдив от 1960 до 1920г. Тази изложба ще бъде пътуваща.

Другата изложба е посветена на дейността на библиотеката и обхваща всички периоди от 140-годишната  библиотечна история.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01