Модерно презентирани истории в Музея на родопския карст


Музеят на родопския карст, който е уникален по рода си и е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа беше изцяло обновен като получи изцяло нов дизайн и визия със средства по проект „Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция“. Ремонтът продължи две години.

През предходната година бяха ремонтирани всички помещения в сградата на музея. Изцяло е подменена ВиК системата, електрическата и отоплително-вентилационните инсталации. Изградени са нови озвучителна и пожароизвестителна инсталации. Положени са също нови настилки, стенни облицовки и окачен таван.

В стените са вградени ниши за излагане на експонати. Изградена е нова декорация, имитираща карстова пещера с отливки и други материали от скулптурната техника, обособено е помещение за сувенири, пространството в централната зона на музея е преустроено в мултимедийна зала.

В изпълнение на дейностите по проекта, оборудването в музея вече е изцяло обновено. Музейните експонати са разположени и аранжирани върху съвременни нови стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини, разказа директорът Марин Господинов.

Напълно оборудвана зала с мултимедиен проектор, компютърна система и екран, ще представят на посетителите животинските видове, които обитават пещерите в миналото и днес. Холограма представя хората, живели по нашите земи преди хиляди години.

Музеят отвори врати за посетители преди две седмици, но официалното му откриване е на 12-ти октомври /събота/.Още от категорията

Показват творбите от национален ученически конкурс за плакат

Откриването на изложба с творбите от Национален ученически конкурс „Плакат - Костадин Отонов“ ще бъде на 20.11.2019 г. (Световния ден на детето) от 16:00 ч. в Балабанова къща, Стария град, Пловдив.  Награждаването на победителите в конкурса ще бъде по време на официалното откриване. В престижният конкурс, който се провежда за втори път, взеха участие..

публикувано на 12.11.19 в 11:08

Митко Новков гостува с "Изядената ябълка" в "Петното"

В клуб "Петното" в Пловдив тази вечер Митко Новков ще представи книгата си  „Изядената ябълка“. Проявата е в рамките на  литературния салон „Spirt and Spirit”. Творбата е издание на "Жанет 45".  За книгата проф. Светлозар Игова казва:  При все че познавам Митко Новков от близо 20 години, той истински успя да ме изненада с тази книга. Сигурен..

публикувано на 12.11.19 в 07:08

Панагюрското съкровище гостува в Панагюрище

Уникалните 9 съда на Панагюрското златно скъровище ще бъдат изложени в специално изградената зала трезор в Исторически музей – Панагюрище.  Тя бе изградена специално за него през 2012 година, а днес го посреща като част от събитията, посветени на 70-ата годишнина от откриването му.  По този повод в музея ще бъде открита изложба на проф. Емил..

обновено на 11.11.19 в 12:04

Изложба "Българският преход" се открива в Радио Пловдив

В Културен център на Радио Пловдив се открива изложба "Българският преход през погледа на сатирика Асен Димитров-Феликс и художника Константин Анастасов - Коко". С 41 епиграми и рисунки двамата творци  показват с усмивка, намигване и тъга, какво се е случило в България за последните три десетилетия.  Според художника Константин Анастасов, карикатурата..

публикувано на 11.11.19 в 12:00

Преге - предаване за света на книгите, 09 - 15 ноември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 09. 11. 2019г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“( нови книги) Мистерии по Коледа. Сборник с разкази. 296 стр., ок. 3А, Ера, 2019 . Алваро Мутис. Илона идва с дъжда. Новели. 448 стр., 4А, Прозорец, 2019. Франсоа-Анри Дезербал. Някой си господин..

публикувано на 11.11.19 в 11:42