Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Манускрипта 39" създаде казус ден преди старта

Проектът „Манускрипта – 39“ от програмата на фондация Пловдив 2019 стигна до въпроса дали ще бъде осъществен.

По проект  утре, на 15 октомври от 19 часа, трябва да започне облепването на Главната улица на Пловдив със стихове на 16 съвременни български поети, отпечатани в ръкописния им вариант, върху хартия.

На пресконференция  днес авторът  на проекта Борис Роканов  разказа за разговор миналия четвъртък, когато по телефона му се обадил изпълнителният директор на фондация Пловдив 2019 Кирил Велчев, и му казал, че  трябва да се сложи край на проекта, защото, „ някой му се обадил“. По думите на Роканов,  Велчев предложил да се обмисли осъществяване на проекта на друго място и след време, без да уточнява къде и кога.

Не, не ми каза кой му се е обадил, но кой може да бъде освен кмета или заместник кмета, заявява  Роканов и  допълва, че само два часа преди този разговор,  той е бил във фондацията по повод на проекта, и всичко е било наред, стиснахме си ръцете.

Представител на бенефициента на проекта СД „Ромфея – Ватев и с-ие“,  представи документация  с писма по проекта от община Пловдив, според които, през 2016г. са дадени необходимите разрешителни за реализирането на проекта, включително и  съгласие на ОФ „Чистота“, да почисти облепената с хартия  със стихове улица.

Проектът се забавя със стартирането, заради проверка от ДАНС на член на дружеството – бенефециент, обвинен в конфликт на интереси. След 6 месеца е доказано, че такъв конфликт на интереси няма.

Проектът започва осъществяването си от 20 май 2019г., когато е подписан договор от двете страни.

След изпратено искане от  18 септември т.г.  за съгласуване на проекта до кмета Иван Тотев,  отговорът е  на зам.- кмета по сигурността  Йордан Ставрев от 3 октомври т.г.  с уведомление, че издаването на подобен род разрешение не е в неговата компетенция и приканва да се съобразят с чл. 9 и Наредбата за осигуряване на обществения ред. 

/Т.е. визират глоби за разлепването на афиши, плакати и драскане на нерегламентирани места, които са публична общинска собственост/.

Бенефициентите настояват, че проект „Манускрипта – 39“ е регламентиран и осигурен с договор, който се нарушава.

Осъществяването на проекта ще започне утре, от Джумаята, в двете посоки на Главната, като книжната лента със стихове,  ще бъде залепена на няколко ленти по Главната, с дължина около 5 км, от Пощата до подлеза на бившата аптека „Марица“. Затова са необходими около 3 тона хартия и лепило малко над 1 тон.

До този момент, бенефициентът на проекта е вложил 17 000 лева.

Въпреки  отправената поканата за участие в пресконференцията на фондация "Пловдив 2019",  неин представител не дойде, за да вземе участие в срещата с журналисти.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25