Ще има ли промени в субсидиите на театрите ?


Министърът на културата Боил Банов предлага промени в субсидирането и бюджетното разпределение на музикалните, драматичните и куклените театри в страната. Това е станало преди ден на среща в Министерството на Браншовата комисия. 

Предстои обсъждането на тези предложения, които са четири.

На този етап не ясно дали ще бъдат приети, но е ясно, че това ще засегне и промени работата в театрите . Особено на Пловдивската опера. Тя ще бъде засегната в значителни параметри, особено с предложението, държавнната субсидия да се отнася само за толкова места, колкото е броят им в основната зала, т.е. тези в Градския дом на културата / въпреки, че за там  Операта плаща наем, поради липса на собствена сграда /, което веднага поставя въпроса за постановките на Античния театър, където местата са в няколко пъти повече.

Освен броят на местата, другото предложение е да се постави и  таван на субсидията за един продаден билет за спектакъл, който досега нямаше. Сега се предлага, да се дава субсидия за цена на билета само  до 20 лева. Това също рефлектира и най-много за Античния театър, защото спектаклите там са  с много участници и изискват по-големи разходи. 

Директорът на Операта Нина Найденова и арт директорът Диан Чобанов са в чужбина и не са участвали в срещата.

Борис Кучков, който е председател на синдикалната организация  към федерация Култура-КНСБ в Операта и участник в срещата,подчертава, че постановките на Античния театър са с доказано високо ниво и международно признание.  Той е съгласен с казаното от министър Банов, че има и лоши практики, но не и с твърдението му, че постановките на открито са с по-ниско художествено качество. Да, има и лоши практики, но това не е така за Пловдивската опера. Не трябва всички да са под общ знаменател.

Третото предложение е за ограничаване до 5 процента в растежа на бюджета, каквото ограничение досега е нямало. Колкото и да е трудно Министерството, което има фиксиран бюджет, да балансира преразходите, както е било досега, фиксирането на 5 % е малко. Ние бихме искали в самата субсидия, да се изработи  механизъм за актуализация, т.е. ако минималната работна заплата се вдигне с 10 % и субсидията да се вдигне с 10 %, защото субсидията не е актуализирана от три години и половина.

И последната промяна се отнася за предходния остатък на театрите. Досега този инструмент дава възможност на оперни театри с открити сцени, в сезона им, да натрупат повече финансова сметка, която да се  използва в по-трудните и по-слаби месеци през зимата.  

Няма насрочена следваща дата за обсъждане на предложенията, но министър Банов е заявил, че трябва да се побърза, защото решенията трябва да се вземат преди гласуването на бюджета.
 

Още от категорията

Снимки от фолкорни фестивали и събори в НБ "Иван Вазов"

Във фоайе „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде открита изложбата „Минало! Настояще… Бъдеще?“ на фотограф-художника Асен Великов.  Снимките са от провеждането на събори, фолклорни фестивали и други събития, свързани с народната традиция.  Идеята е предизвикат в зрителя размисъл за необходимостта от съхраняване на българското..

публикувано на 21.11.19 в 09:33

Концерт "Красимира Стоянова представя" в Малката Базилика

В  Малката Базилика  ще се състои концерт от програмата на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“  под наслов “КРАСИМИРА СТОЯНОВА ПРЕДСТАВЯ”. В него на сцената ще се изявят  Стефани Кръстева – сопран и Eмил Павлов – тенор,  със  специалното участие на световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова и на рояла  - Зорница..

публикувано на 21.11.19 в 09:21

Мартин Касабов дебютира с разкази в клуб Фарго

Премиера на книгата „Когато великаните ходеха по земята“ от Мартин Касабов  ще се състои в клуб „Фарго“. Книгата с разкази, издание на Жанет45, е дебютна за автора.Критиката я определя като Колекция от 42 разказа на границата на съзнанието и съня. Истории абсурдни, приказни, фантазни, които ще ви отведат в един свят, в който магичното и реалното се..

публикувано на 21.11.19 в 09:14

Наивистична живопис на Стоян Божкилов в галерия "Дяков"

Изложба на художника наивист Стоян Божкилов  ще се открие в галерия „Дяков“. Той е продължител на семейната традиция в наивистичното рисуване - син е на известния български наивист Кирил Божкилов.   Негови произведения, освен в много частни колекции у нас и по света, са в колекцията на Министерството на външните работи и Музея на наивистичното..

публикувано на 21.11.19 в 09:09

АМТИИ почете проф. Асен Диамандиев с бронзов бюст

От днес в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив има нова скулптура от бронз на проф. Асен Диамандиев.  Тя бе открита от ректора проф. Милчо Василев, който сподели, че наред с преименуването на академията са имали идея и за поставяне на бюста на основателя на висшето училище. Всяка година Академията ще има..

публикувано на 20.11.19 в 13:31