Българският културен туризъм е с неизползван потенциал

| обновено на 21.10.19 в 11:58

Само за 2018г. корейският остров Дже Джу /Република Корея/ е посетен от 14 милиона туристи.

Островът е с население по-малко от 600 000 жители и е на площ по-малка от половината  Пловдивска област. Не него има  над 100 музея, и всички те са много посетени, видях  и лично, разказа в интервю за Радио Пловдив проф. Георги Калагларски от Варненския свободен унивреситет. Той е преподавател „PR комуникация на туристически културни дестинации“. От 15 години изнася лекции и в Република Корея, Китай, преди 10-тина години, преди размириците и в Сирия, сега и в Казахстан. Наскоро той участва и в среща със Съвета по туризъм в Пловдив по темата за развитието на  културния туризъм. С колегите конкретизирахме  доста възможности да бъдем взаимно полезни. А възможностите на Пловдив са големи, и след 2019г. той ще продължи да бъде от културните столици на Европа. 

Като важен момент, проф. Калагларски посочва липсата на дигитализация на музеите у нас.

Остров Дже Джу е убедителен пример как може да се изпълзват съвременните социални технологии и особено форматите на художествената култура, да се популяризира един географски район като възможности за развитие конкретно на културния туризъм. Когато отново бях на острова се впечатлих, че за две години и половина, те са успели двойно да увеличат броят на чуждестранните туристи. 

Професорът  е категоричен, че България има много, но неизползвани  като презентация обекти на културен туризъм. Съвременният турист, не само източния, а и европейския,  отдавна не търси само плажове и почивка, а именно културни  обекти.

За 2018г.  642 милиона души по света са пътували с цел туризъм.

За миналата година Република Хърватия е посетена от 360 хиляди туристи, а България само от 8 хиляди.  

Проф. Калагларски смята, че липсата на подготвени хора в областта на културния туризъм също  е от сериозните причини, България да не промотира успешно възможностите си. Във Варненския свободен университет магистърската програма „Управление на културния туризъм“, която е единствената в  университетите в страната , все още в началото, но по нея се обучават вече и  хора от Бразилия и различни страни в Европа. В екипа освен експерти като проф. Николай Овчаров и Румен Драганов, е и Иво Хаджимишев, който води фотосафари – практикум във Венеция.

Професорът е поканен и ще дойде отново в Пловдив за Винения фестивал, на който ще продъжи обсъждането на темата с екипа на Съвета по туризъм.

Цялото интервю с проф. Георги Калагларски е в звуковия файл.