България ще купува по-евтин газ след 2022 година

проф. Атанас Тасев
Снимка: БГНЕС


Трансбалканският газопровод разполага с връзки със съседните страни, които могат да работят в реверсивен режим. Освен това вече направихме реконструкция на нашите газокомпресорни мощности. Така че ние винаги можем да използваме, виртуално или реално, в реверс връзката си с Гърция. Също така можем да използваме и съществуващата връзка на Трансбалканския газопровод с Турция. Направихме интерконектор с Румъния, каза по Радио Пловдив енергийният експерт проф. Атанас Тасев, описвайки работата по диверсифициране на доставките на газ.

Днес всъщност се откри участък от бъдещия "Балкански поток", добави Тасев за откритото разширение на газопреносната мрежа в участъка от българо-турската граница до компресорна станция" Странджа". По думите му премиерът е съгласувал със страните участнички Сърбия и Унгария това название на тръбопровода. С това название се цели да се докаже на света, че Балканите могат да се обединяват около идеи, които имат икономически и социален смисъл, каза още Тасев.

От 1 януари 2020 година ще започне да функционира газовата борса, тоест ще има количества, които ще могат свободно да се договарят. Има и програма, по която ние постепенно се разделяме с така наречените дългосрочни договори за доставка и до 2024 година ние изцяло трябва да освободим нашия вътрешен пазар. Това, заедно със задействането на  нашата връзка с "Турски поток" и интерконектора Комотини-Стара Загора, означава, че от 2022 година нататък ние ще имаме възможност да купуваме различни количества газ на различни цени. Едва тогава вече може да се говори за евентуално намаляване на цените на газа, смята енергийният експерт.

Още от категорията

Проекти за 6 милиона лева в "Централен" чакат финансиране

Новият мандат на кмета на "Централен" Георги Стаменов започва с бърза ревизия на обекти, които се изпълняват в момента. Целта е приключването им до настъпването на зимата. Подготвят се и проекти, с които районът да кандидатства за финансиране пред голямата община. Сред тях са цялостното възстановяване на хълм Бунарджика и на Сахат тепе. Работи се и..

публикувано на 12.11.19 в 16:14

Сегашният модел на ТЕЛК не съдържа механизми за контрол

Случаят с ТЕЛК-овите решения за директора на пазарджишката болница и на 2-те ТЕЛК комисии там е поредният удар върху доверието на хората в тази система. Отвсякъде практиката крещи, че трябва да има смяна на модела, заяви в интервю за Радио Пловдив бившият социален министър Иван Нейков, който сега оглавява Балканския институт по труда и социалната..

публикувано на 12.11.19 в 14:32

Контрол над вулканизаторите ще спре горенето на гуми по Марица

Ред, сигурност, край на горенето на автомобилни гуми, облагородяване на зелени площи, нови паркоместа и детски площадки - тези са приоритетите, които ще изпълнява кметът на район "Източен" Иван Стоянов, който вече е в кабинета си.  В кметството има добра комуникация и диалог, казо по отношение на кадровата си политика новият кмет. Конкретика по една..

публикувано на 12.11.19 в 11:56

И тази година наливането на пари в пясъка ще продължи

Това, с което управляващите се хвалят за повече пари в здравеопазването и повече пари в социалната сфера, не може да да се определи задлжително като добро, каза в предаването "Точно днес" Георги Търновалийски - депутат от БСП и член на бюджетната комисия на парламента. И миналата година парите бяха значително повече. От това българинът да е станал..

публикувано на 12.11.19 в 10:37

Повече паркоместа и детски площадки в "Северен"

Получих ключовете от временно изпълняващия длъжността кмет Красимир Асенов.  Не съм търсил Ральо Ралев, има си органи, които да се занимават и да уточняват какво се е случило, не е моя работа. Това обяви пред Радио Пловдив новият кмет на район "Северен"  Стоян Алексиев , който наследява на поста арестувания и обвинен в корупция Ральо..

обновено на 11.11.19 в 17:06