Проблемът е заради паритета между привържениците и противниците на Брекзит в Обединеното кралство

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Предоговарянето на Брекзит, направено от Борис Джонсън, е много козметично

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане.

Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела ЧерневаПо думите ѝ, неслучайно все повече хора са започнали да говорят не само за нови избори, ами и за нов референдум. 

А това означава връщане към изконния въпрос - не кой на коя партия принадлежи, не какво точно ще бъде записано в документа, а иска ли въобще британският народ да напусне Европейския съюз. 

Чернева припомни, че още от премиерстването на Тереза Мей е станало ясно, че в британския парламент много трудно може да се образува мнозинство за сделката Брекзит. Затова за нея не е изненада вотът за отлагане в събота в британския парламент.

Все още не сме видели качествена промяна на ситуацията, а именно да има достатъчно голяма група от британски депутати, които да искат да подкрепят излизането с това споразумение, коментира Чернева. 

Според нея предоговарянето на сделката, направено от Борис Джонсън, е много козметично. Тя обясни, че споразумението за границата с Ирландия е важно, но трудността да се постигне то произтича точно от паритета между противниците и привържениците на Брекзит.

Вариантите за гласуване са два:  

- "Да" - договореното споразумение за напускане на ЕС да бъде гласувано в Камарата на общините на британския парламент 

- "Не" - споразумението да бъде отхвърлено

Вариант "Да" е по-малко вероятен, убедена е Весела Чернева. 

Вариант "Не" означава Брекзит на 31-ви октомври без сделка. Това беше отхвърлено от британския парламент, припомни Чернева.

Топката изцяло е в полето на Лондон - или да направи възможно излизането със сделка, или да направи формално изцяло ново искане пред Европейския съюз за по - дълго отлагане, което да включва или избори, или нов референдум

Чернева обясни, че стъпките са няколко, всичко може да се свърши много бързо, но засега не се вижда забързване за каквото и да било. Причината са въпросителните, които са поставени на Лондон и липсващите оттам отговори.

Българските граждани се надявам отдавна да са уредили своя статут в Обединеното кралство, коментира директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика. По думите й, всеки отговорен европеец, включително и българските граждани, трябва да са направили това отдавна.

Цялото интервю на Иванка Петкова с Весела Чернева можете да чуете в звуковия файл. 
Галерия