Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ тенисисти от 26 страни на турнира Plovdiv Cup

Пол Макнами проведе лаген на българските тенинисти
Снимка: БФТенис

115 тенисисти от 26 страни и 5 континента участват в престижното 16-о издание на турнира от първа категория на ITF Plovdiv Cup на кортовете на ТК Локомотив  (Пловдив). 13 са състезателите от Топ 100 при юношите, а 11 при девойките. "Уайлд кард" тази година получиха единствено български тенисисти, което ще им позволи да се изправят срещу най-добрите в тяхната възраст от целия свят.

Турнирът е едва вторият от първа категория, който ще се проведе след пандемията от коронавирус. Първият се проведе в Панчево. В България Plovdiv Cup е вторият по значимост турнир за годината след Sofia Open при мъжете, който е през ноември.

Полуфиналите и финалите при девойките ще бъдат в събота и неделя, а при юношите в петък и събота. Финалът при девойките ще бъде в неделя от 10:00 часа, а при юноши в събота от 10:00 часа.

Любопитен участник е Виктория Хименес Касинтцева от Андора. През тази година тя спечели турнира от Големия шлем Аустрелиън оупън за девойки. Достигна до втори кръг на сингъл и двойки и на "Ролан Гарос".

Българските състезатели проведоха тридневен подготвителен лагер в Пловдив под ръководството на легендарния Пол Макнами. Австралиецът, който е бивш №1 в ранглистата на двойки и шампион при дуетите от Australian Open (1979, 1983) и Уимбълдън (1980, 1982 и 1985 при смесени двойки), води заниманията заедно с националния селекционер на България Даниел Ангелов.

Макнами отново е в България и помага за развитието на младите ни таланти. Той е един от най-уважаваните специалисти в света на тениса. В продължение на 12 години (1995-2006) той е бил турнирен директор на Australian Open, а от 1989 до 2012 г. ръководи първенството за смесени двойки „Хопман Къп". Именно Макнами кани българската двойка Цветана Пиронкова и Григор Димитров за участие в турнира. Австралиецът е и бивш турнирен директор на Sofia Open.

10 български състезатели ще участват директно в основната схема. В лагера участват Пьотр Нестеров, Симеон Терзиев, Янаки Милев, Динко Динев, Илиян Радулов и Виктор Марков при юношите и Денислава Глушкова, Катерина Димитрова, Мария Рогачева и Лия Каратанчева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Уме Емануел

"Арда" обърна "Ботев" с 2:1 за седмото място

"Арда" (Кърджали) увеличи шансовете си да играе бараж за участие в евротурнирите, след като победи "Ботев" (Пловдив) с 2:1 у дома в мач от третия плейофен кръг на Първа лига. В Кърджали "канарчетата" поведоха в резултата в 32-та минута чрез Уме Емануел, но резервата Борис Тютюков изравни за домакините в 64-та минута. Развръзката в двубоя дойде пет..

публикувано на 11.05.24 в 17:47

„Алтер его” – за езика на жълтите медии

Драги приятели, да ви кажа честно, дойде ни до двойната гуша от „новините“ в жълтите медии – така наречените „фейк нюз“. Ако слушате нашия радио-пърформанс, ще ви въведем в редакцията на един булеварден вестник, за да разберете как се злоупотребява с българския езика като се пишат абсурдни заглавия за първа страница. Ще има и сензационни „информации“,..

обновено на 11.05.24 в 16:18

"Локомотив" подписа с Мартин Хайдаров

Локомотив (Пловдив) подписа договор с Мартин Хайдаров. Полузащитникът, който се състезава за втория отбор на “черно-белите”, е с контракт за три години. Мартин Хайдаров е роден на 22.01.2003 г. в Пловдив. Юноша е на Левски и ЦСКА 1948.  Състезавал се е за първия и за дублиращия отбор на ЦСКА 1948, а в последните десет месеца е част от втория тим на..

публикувано на 11.05.24 в 16:07

Крумовград разби европейските амбиции на Локомотив

Крумовград победи Локомотив(Пловдив) като домакин  с 4:1 и затвърди подема си при Станослав Генчев. Тимът действаше много ефективно и отказа смърфовете още през първата част, когато поведе с 3:0. Първият удар посока една от двете врати отправи Оливер Кандем В 4-тата минута. Футболистът на Локо Пд се възползва от оставането му пространство и пробва..

публикувано на 10.05.24 в 21:16

Си-фу Багалев гостува официално в манастира Шаолин

Инструкторът по вин-чун - си-фу Станислав Багалев сподели впечатления от поредното си китайско пътуване. "Върнах се от южния Шаолин (защото има и северен). Преди години имаше два уникални филма "Манастирът Шаолин" и "Непобедимите от Удан", които ние гледахме.Благодарение на тези филми и аз като хиляди деца по света се запалих от бойните изкуства,..

публикувано на 10.05.24 в 16:15