Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Извънредни мисли" - преоткриваме себе си

| обновено на 30.12.20 в 17:05


Коледа е, но не като преди, и въпреки всичко е празник! Празнуваме духа, празнуваме надеждата, доброто, празнуваме светлината като тържествуващ победител!

В уюта на дома и споделянето, ще преосмислим ли света до тук?!

„Извънредни мисли“ е среща с интимния свят на всеки от участниците, а палитрата от емоции и тишини е почти безкрайна!

Всеки от участниците в рубриката ни, отговаря на четири еднакви въпроса:

Как се казвате и коя е професионалната сфера, в която се развивате?

Как се промени живота ви за последните девет месеца?

Как изглежда срещата ви с ковид? Близка или далечна?

Как  ще посрещнете най-близкият празник, който ви предстои?

Калуди Калудов е роден на 15 март 1953 г. в село Любен Каравелово, Варненско.

През 1978 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска и продължава да се развива като тенор като ученик на известния наш певец и музикален педагог Никола Николов. Дебютът му като певец е през 1978 г. в ролята на Алфред в операта Травиата на Джузепе Верди.

От 80-те години международната кариера на Калуди Калудов е възходяща и той е нареждан от ценителите на операта в челото на тенорите в света. Пял е във Виенската Щатс ОперЛа СкалаЛисео (Барселона), Ковън ГардънМетрополитън и други световни оперни театри. Изпълнявал е главните тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Маскани, Бизе, Леонкавало и др. Партнирал е на изпълнители от световна класа и е работил с диригенти от световна величина, като Рикардо МутиФабио ЛуизиКлаудио Абадо. В репертоара му има редица партии от оратории и концертни изпълнения.

От 1990 г. живее за постоянно в Полша и пее в най-големия полски оперен театър Театр Велки във Варшава. През 1992 г. създава и е артистичен директор на Фестивала за вокална музика Viva el canto в полския град Чешин. От 2003 г. е преподавател в Музикалната академия на Катовице. След 1994 г. Калуди Калудов ръководи няколко майсторски класа в Полша, Италия и България.

Има записи в най-големите звукозаписни компании. На полския музикален пазар е особено популярен дискът му „О, звезда Витлеемска“, за който е лауреат на Златна плоча.

До 4 август 2010 г. е директор на ОФД – Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Романтичен спомен за бабите в живота на всяко дете

Кремена Димитрова представя сборника с разкази „Баба“  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Той включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби.  Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред тях са Ангел Иванов, Владислав Христов, Жюстин..

обновено на 30.04.24 в 07:24

Предпразничен концерт на хоровата формация "Евмолпея"

Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ ще изнесе самостоятелен концерт в Иконната зала към Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ 22.  Концертът е под патронажа на кмета на Пловдив Костадин Димитров. Програмата включва над 15 произведения и  едно премиерно представяне, като сред ортодоксалния репертоар са песните „Господи помилуй“ –..

публикувано на 30.04.24 в 07:23

Преге - предаване за света на книгите, 27.04. - 03.05.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 27.04.2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Александър Дюма. Кралица Марго. 692 стр., 5А, Плеяда, 2024. Симон де Бовоар. Неразделните. 152 стр., 4А, Колибри, 2024. Тан Туан Ен. Къщата с вратите. Роман за Съмърсет Моам. 276..

публикувано на 29.04.24 в 11:49

Силвия Кацарова си върна забранените песни

След три годишна забрана да изпълнява някои от любимите ни хитове, Силвия Кацарова спечели делото и песните отново свободно ще звучат в ефира. “70-ят ми рожден ден стана още по-щастлив, когато адвокатката ми съобщи решението на съда”, сподели новината Силвия в предаването “Снимката на нощта” пред водещата Стефи Стаменова. Три години по-късно в ефира..

публикувано на 29.04.24 в 10:21

"Вдъхновения от случайността" на Коста и Тодор Павлови

Юбилейна ретроспективна изложба живопис „Вдъхновения от случайността“ ще бъде открита в Дом на културата  „Борис Христов“. С нея се отбелязват два юбилея – 100 години от рождението на художника Коста Павлов и 70 г. на неговия син – художника Тодор Павлов. Коста Павлов е роден през 1924 г. в село Гайтаниново, Гоце Делчевско, но творческият му..

публикувано на 29.04.24 в 07:56