Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палиативните мерки няма да решат кризата в енергетиката

Служебното правителство се опита да реагира на енергийната ситуация в Европа, но трябва да е ясно, че цените у нас са по-ниски не заради усилията на кабинета, а единствено и само заради работата на ТЕЦ „Марица Изток“ – 2, коментира пред Радио Пловдив енергийният експерт Васко Начев - час преди обявяването на правителствените мерки за справяне с кризата в енергийната сфера.   

Начев припомни твърдението на „Булгаргаз“, че няма възможност за внос на азерски газ, защото интерконекторът с Гърция не е готов. Според него обаче, независимо че връзката не е довършена, по-евтиният азерски газ може да се внесе у нас. „Ние внасяме една четвърт ¼ от възможния капацитет, който имаме за внос и не разбирам защо това се случва. Иначе се надявам, че догодина юли месец интерконекторът най-сетне ще бъде пуснат в експлоатация“, каза експертът.

Той заяви, че няма много полезни ходове в ЕС, за да има спад в цените на енергоносителите. „Има обаче три неща, които могат да се свършат в цяла Европа, защото "зелената идея"  ни доведе до настоящото положение. "Аз не съм противник на зелената енергия, но зад нея вървят сериозни финансови интереси“.

Първата мярка, според енергийния експерт Васко Начев, трябва да е незабавен мораториум на зеления рекет за въглеродните емисии.

Втората е такса задължение към обществото. „Тя не е голяма, но ще внесе глътка въздух за и за бизнеса, и за крайния потребител". КЕВР засега пази битовите потребители у нас, а европейските потребители вече са под ударите на високите цени. Очаква се обаче догодина у нас увеличение при електроенергията - до 5%.

Третата мярка, която може да се въведе, е понятието „енергийна бедност“, добави Васко Начев. „Това понятие обаче трябва да е изпълнено със съдържание и яснота, т.е. да е ясна границата на тази бедност. Тази мярка е необходима, за да могат хората да си правят сметките“.

Той беше категоричен, че енергийният пазар е свободен и ние не можем да го атакуваме с рестриктивни мерки, защото ще бъдем „наказани“. „Не можем да посягаме на енергийния пазар с "бутонките напред", защото това е палиативна мярка и тя няма да реши проблема напред във времето. Трябват ни трайни мерки и то занапред, за да могат хората у нас да понесат тежката зима, която ни очаква“, каза в заключение енергийният експерт.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ще получим самолети F-16, но няма да има къде да ги държим

България е една от 13-те държави в НАТО, които тази година покриха изискването разходите за отбрана да са 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви пред Радио Пловдив Вилис Цуров , председател на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. Той коментира, че с членството на страната ни в Алианса коренно се е..

публикувано на 29.03.24 в 15:30

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47