Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостин Чолаков от МГ с наградата „Джон Атанасов“

Математикът работи по изкуствен интелект за борсови прогнози и за събития, напред във времето

| обновено на 05.10.21 в 13:29
4
Радостин с преподавателката му Мария Василева

С наградата „Джон Атанасов“, която се присъжда на млади български учени в областта на компютърните науки с изключителни резултати, бе удостоен Радостин Чолаков от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“-Пловдив. На церемония в Гербовата зала държавният глава Румен Радев връчи отличията на тазгодишните лауреати на инициативата.

Приз в категория „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ получиха четирима ученици и един абитуриент. Сред тях е Радостин Чолаков, който тази година е X клас в ОМГ - Пловдив. Той е роден и живял в село Барутин, община Доспат. Преподавател с най-голям принос за успехите на Радостин е неговият учител по информатика и информационни технологии инж. Мария Василева.

На Националната олимпиада по информационни технологии той спечели първо място в категория „Разпределени уеб приложения“ за своя проект „АзБуки.ML“. Създаденият от деветокласника през миналата учебна година изкуствен интелект решава задачите от държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78 процента точност. Това е едно от неговите открития, базирани на интереса и обучението му по информационни технологии до девети клас.

През тази година 15-годишният ученик грабна и статуетка от “Българските ИТ Оскари”. Той взе отличието в Младежката категория, основно заради стартираната от него платформа АзБуки.ML (https://azbuki-ml.com). Идеята на „АзБуки.ML“ е да събере различни алгоритми и програми за обработка на езика. Този изкуствен интелект може да се приложи в много различни сфери в онлайн бизнеса. Платформата представлява съвкупност от програми, които анализират речта както на граматично равнище, така и смислово, за да извличат полезна информация.

Радостин се занимава с програмиране повече от 6 години, като разработва мобилни приложения и софтуерни проекти. Печелил е множество национални състезания по математика и информационни технологии, както и международни IT конкурси. През 2018 г. разработва проекти, отличени от софтуерния гигант Google. През 2019 г. започва работа по мобилното приложение за продуктивност AnyGoal, което по-късно прераства в мини социална мрежа. Става лауреат на българската олимпиада НОИТ през лятото на 2020 г. Съорганизатор е на няколко технологични събития, както и доброволец в различни фондации и сдружения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17