Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако нещо работи, нека не го спъваме


С приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване максималният осиурителен праг бе увеличен  с 400 лв. до 3400 от 1 април. Това стана въпреки възраженията на бизнес организации, основно в сферата на информационните технологии. Днес те разпространиха своя позиция, в която посочват, че това решение не е обсъждано предварително с тях, а диалогът е стартирал постфактум. 

Доброслав Димитров, който е председател на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуернте компании/ БАСКОМ/, коментира, че на първата среща  в края на миналата година с представители на управляващата коалиция, от бранша са представили становището си, че такова увеличение не може да се случи без разговори с най-засегнатите индустрии и не може да стане "от днес за утре", тъй като такъв разход трябва да бъде планиран.

"Тази наша позиция бе приета и ние останахме с впечатлението, че ще има такива разговори. След което през януари бюджетът беше внесен с предложено вече увеличение ( на максималния осигурителен доход), без да е имало такива разговори. Слев това вече бяха проведени две срещи с Асен Василев, Даниел Лорер и премиера Петков. На тези срещи постфактум вече обсъждахме това, което вече се бе случило", каза Доброслав Димитров.

На въпрос какво би отговорил на хора, които смятат това увеличение за справедливо, Доброслав Димитров отговори:

"Съвсем умишлено бяха смесени темите осигуровки с данъци. Плащайки осигуровки, всеки един от нас очаква съответната услуга от държавата от другата страна, която също има таван. В случая ние плащаме  3 пъти повече за осигуровки, отколкото е средното ниво за страната, а реално потребяваме същата услуга като всеки друг".

Софтуерната индустрия в България отчита растеж в годините на пандемия-15% през 2020 г. и над 20 на сто през 2021 г. 

"Този факт, че нашата индустрия не бе спряна в растежа си дори от една пандемия, би трябвало да е сигнал, че цялото усилие трябва да бъде хвърлено в това как да я разширим тази индустрия, така че колкото може повече хора да работят там. Така че това е посоката, в която трябва да се работи, а не обратното- на тези им върви бизнеса, дайте да ги спънем", каза още Доброслав Димитров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15

Сграда, кладенец и пещ откриха археолозите под Бетонния мост

Богато устроен район с находки от II-III век откриха археолозите на терена под Бетонния мост. Ръководителят на екипа Петър Зидаров съобщи, че работят усилено по разкриването на основите на сграда, за която все още не може да се каже със сигурност дали е вила или религиозен център. До сградата има 4 гроба, в съседство откриват и погребение на малко..

публикувано на 08.08.24 в 09:08