Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Много на брой данъчни ставки водят до загуба на данъци

| обновено на 15.04.22 в 18:55
Асен Василев-вицепремиер и министър на финансите
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Управляващата коалиция обсъжда пакет от социални мерки, които да бъдат въведени с оглед на икономическата криза, породена от войната в Украйна, каза в Пловдив вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.  Що се отнася до диференцираните данъчни ставки, той уточни, че до края на годината те са ясни. 

„Да има много на брой ставки, всъщност води до загуба на данъци. По-добре е да има директно подпомагане там, където то е необходимо. Евентуално може да се помисли за ставки на регулирани цени, каквито са тези на енергията за бита", каза още Василев.

Ние сме единствената държава, която от юли миналата година не е повишавала цените на електроенергията, отбеляза още той и добави, че в България енергийната криза е в доста по-голяма степен овладяна. 

Започваме да работим по овладяване на инфлация на храните, каза още вицепремиерът. 

"Цените нараснаха, в минало време. В момента нарастването е много по-малко от това, което видяхме февруари, особено март, а и декември месец никой не очакваше война", заяви Василев. По думите му не трябва да се допуска инфлация по линия на продоволствието и торовете, каквито очаквания има.

Василев допълни, че инфлация има абсолютно навсякъде в Европа, че тя се усеща от всички икономики, подложени на ценовия шок. 

"В България тя се усеща по-бързо, защото сме доста по-бедни и частта за храни в нашата кошница е доста по-голяма. Тоест при нас инфлацията идва доста по-бързо, така че, когато инфлацията е на база външен шок на цените на енергоизточниците, при нас тя е с 1-2% по-висока".

Асен Василев коментира и проваления избор на управител на БНБ и заяви, че едно евентуално ново предложение трябва да премине през коалиционния съвет и да е общо за коалицията. 

"За ново предложение за управител на БНБ трябва да се охладят страстите по това, което се случи. Освен това, в условията на инфлационна криза не е най-добре да се сменя гуверньора. Ако няма общо решение, по-скоро няма да има предложение. Поне месец може би и повече ще мине, докато започне да се мисли в такава посока."

За новото настояване на Браншовата камара "Пътища" идната сряда на заседание на кабинета да се гласува отпускане на пари на АПИ за ремонта на пътищата, той посочи:

"Според мен най-чистият вариант е да стане през парламента, но ако регионалното министерство и техните юристи преценят, че може да стане с акт на МС, средствата са там, няма как Министерството на финансите да ги спре".

Василев е в Пловдив за учредяването на „Продължаваме промяната” като политическа партия. Той ще е единият съпредседател на партията, премиерът Кирил Петков – другият. Те няма да имат заместници, ще има изпълнителен съвет, национален съвет и общо събрание.

Чуйте интервюто на Екатерина Костова с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в звуковия файл звуковия файл с коментара му по икономически теми пред медиите в Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

7 пъти може да скочи "Такса смет" по методиката "замърсителят плаща"

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи..

публикувано на 29.07.24 в 08:44

Започва Международният фолклорен фестивал в Пловдив

28-то издание на Международния фолклорен фестивал  стартира в Пловдив. В рамките на пет вечери на сцената на Античния театър ще се представят фолклорни състави и ансамбли от Казахстан, Латвия, Молдова, Сърбия, Унгария и Грузия. Домакини от българска страна са Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив, Представителен  ансамбъл „Марица“ при СУ..

публикувано на 29.07.24 в 07:05

Опасно горещо време в 21 области на страната

Жълт код за опасно горещо време е обявен за 21 области на страната за 29 юли, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора,..

публикувано на 29.07.24 в 06:55

Двама полицаи пострадаха при размирици преди мача "Ботев" - "Локомотив"

Бой между феновете беляза пловдивското дерби между Ботев и Локомотив преди началото му. Агитките на двата тима се сблъскаха улица „Тодор Влайков“, като между тях летяха павета, бомби и факли.  Срещата бе опорочена от масов бой в сектора с феновете на "канарчетата" около 70-ата минута. Наложи се намеса на полицията и част от привържениците бяха..

публикувано на 28.07.24 в 21:34

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

обновено на 28.07.24 в 18:58