Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два дни Пловдив е столица на виното, хубавата храна и фестивалите

| обновено на 14.05.22 в 22:22

Пловдив е домакин на осмото Дефиле "Вино и гурме". Фестивалът отбелязва рекорден брой участници - 67, от тях 42 са винопроизводители, 21 са производители на храни и продукти и 4 съпътстващи, разположени в 16 локации в емблематични обекти в Стария град, където винолюбителите ще имат възможността да опитат днес и утре над 240 вида вина и десетки гурме вкуса.

Сред гостите на откриването бяха Мариела Модева – заместник-министър на туризма, Илин Димитров - председател на Комисията по туризъм в Народното събрание, както и представители на местната власт. 

"Пловдив е невероятен град, в който различните култури и религии живеят заедно и толерантно. Хората имат нужда да живеят, да се веселят, да се срещат и търсят позитивното, въпреки тежките времена", каза заместник-министър Модева.

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, каза, че през тази година Пловдив носи титлата "Най-добра европейска дестинация“ за 2022 г. в престижната класация European Best Destinations, а в отделните категории градът стана №1 за "Най-добра културна дестинация в Европа 2022" , "Най-романтични дестинации в Европа", както и в категорията "Най-добри винени дестинации в Европа".

"Всичко това се случва заради добрата синергия между общината и културните институти в Пловдив, благодарение на което градът се развива, предлага богато културно съдържание и привлича все повече туристи", каза  Пламен Панов.

Организатори на фестивала са "Съвет по туризъм – Пловдив" и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ "Старинен Пловдив", УХТ – Пловдив и всички партньори, участници във винения фестивал, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града. Дефиле "Вино и гурме" се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г.

Локации, в които са разположени щандовете на участниците, са: Галерия "Джуркови", Резиденция "Тракарт"“, Къща "Бирдас", Музейна Аптека "Хипократ", Галерия "Георги Божилов - Слона", Галерия "Златю Бояджиев", Експозиция Икони, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща "Георгиади", Къща "Недкович", Къща  "Иван Черноземски, Ресторант "Алафрангите", Резиденция "Тракийски стан" - малък двор, Резиденция "Тракийски стан" - голям двор и Хотел "Бел Вил".

Дегустациите днес са до 19:00 ч., а в неделя от 11:00 до 18:00 ч. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар лумна на сметището в Цалапица

Пожар избухна в сметището край Цалапица. Първият сигнал е получен при видеонаблюдението в реално време на Регионалното депо за неопасни отпадъци там.  На мястото са изпратени  четири противопожарни екипа. От  централата  съобщават, че огънят е  в рамките на сметището и няма опасност за близките населени места. Пожарът е обхванал площ от..

обновено на 01.08.24 в 18:53

Пламна пожар в житен блок край панагюрското село Баня

От полицията в Пазарджик уточниха, че сигналът е подаден около  14.15 ч. в РСПБЗН - Панагюрище. В резултат на високите температури, сухата растителност и наличие на вятър пожарът се е разпрострял и в горски фонд, като в момента е обхванал горска площ между селата Баня, Оборище и гр. Панагюрище.  На място са изпратени екипи на пожарната в..

обновено на 01.08.24 в 17:01

Нова бонусна система въвеждат във ВМЗ - Сопот

ВМЗ - Сопот въвежда система за допълнително материално стимулиране на работниците и служителите си. Решение за това е взел Съветът на директорите след преговори със синдикалните организации, съобщават от държавната оръжейница.  Дружеството ще предоставя бонуси като добавка към месечните заплати на служителите си с цел равностойно и конкурентно..

публикувано на 01.08.24 в 16:30

Парламентарна комисия проверява кмета на Доспат за корупция

Парламентът създаде Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършени от кмета на Община Доспат - Елин Радев.  След прегласуване, поискано от ГЕРБ-СДС, комисията бе създадена със 116 гласа "за", 63 - "против", и двама - "въздържал се". Според решението..

публикувано на 01.08.24 в 14:59

Без да работи "Екобус - Пловдив" натрупа 137 000 лв загуба

На 137 хиляди лева възлиза общата непокрита загуба на общинско дружество „Екобус“, като само за миналата година тя е в размер на близо 109 хиляди лева. Останалите 28 000 лева са натрупани през предходни периоди. Това стана ясно от приетия от Общинския съвет годишен отчет и доклаз за дейността през 2023 година. Слави Георгиев от ГЕРБ призова..

обновено на 01.08.24 в 14:34