Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Асен Колев с премиера на книга за исляма

| обновено на 19.05.22 в 09:46
2
Снимка: http://politikavplovdiv.com

Премиера на книгата „Ислямът в България: История, религия, право“ на автора д-р Асен Колев ще се проведе в Пловдивския университет.

Книгата ще представят: проф. д.н.к Мария Шнитер, Елена Янева - журналист, и самият д-р Асен Колев. 

Начало: 17 часа, място: 9 аудитория.

Д-р Асен Колев е роден през 1949 г. в Асеновград. Завършил е Академията за обществени науки – София през 1979 г. През 1984 г. защитава дисертационен труд по актуалните етно-религиозни проблеми в БАН и има научна степен „Доктор по философия“.

Публикувал множество научни статии за съвременни проблеми и процеси на етническите и религиозни общности в България. Задълбочено работи по ислямската проблематика и съвременните измерения на тази религия в България и Европа. Има издадени две книги – „Мешерето – мит и реалност“ и „Ролята на политическите партии сред етническите общности в България“.

Специализирал по въпросите на етническите групи в Държавен университет „Ломоносов“ – Москва, Русия,  по въпроса на исляма  в Ташкент, Узбекистан и по покана на фонд „Маршал“ в САЩ в обучение за участието на малцинствените групи в управлението на различните държавни институции. Активен общественик и многогодишен член на НССЕИВ към МС. 

"Често някои автори посочват радикалния ислям, но исторически погледнато насилие има в юдеизма, когато се заражда. В християнството в новия завет на едно място Исус Христос каза: 

"Аз не съм дошъл на земята да донеса мир, а идвам с меч и огън, ще противопоставя бащата срещу сина, сина срещу бащата и т.н. Подобни тези има и в исляма - при сражавалите се за своята религия: „където сварите неверника го убийте". 

Всички религии са преминали период на утвърждаване, което не винаги става с мирни средства, но важното е, че всичко това трябва да се разглежда само в исторически аспект. Не трябва да се пренася механически в съвременния живот, защото пренасянето на подобни тези в съвременния свят и отношения само усложняват ситуацията. 

Необходимо е още в училище да се изучават основните канони на християнството, юдеизма, исляма, за да се изграждат едни толерантни взаимоотношения. Непознаването на дадена общност, религия води до страх, води до дистанция, води за съжаление и до конфликти", коментира д-р Асен Колев. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34

Галерия "Дяков" представя Стоимен Стоилов

За 28-ия си рожден ден  Галерия „Дяков“ представя художник, който е не само част от историята на българското изобразително изкуство, но е сред тези, които я създават - Стоимен  Стоилов. Художникът е роден през 1944 г. във Варна. Завършва Националната художествена академия в класа на проф. Александър Поплилов. Основател е на Международното..

публикувано на 31.05.24 в 06:31

Панорама на детското творчество в къща музей "Зл. Бояджиев"

„Панорама на детското и младежко творчество – Шедьоврите на Златю Бояджиев през детските очи – 2024“  стартира  в къща музей "Златю Бояджиев“ на ул. „Съборна“ 18 и пространствата около нея. Инициативата е на Сдружение „Духовно огледало“ и е част от Културния календар на Пловдив за 2024 г. Мястото на срещата  от 31 май до 02 юни..

публикувано на 31.05.24 в 06:27