Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 млрд. лв. ще влязат в българската икономика

| обновено на 23.05.22 в 23:02

50 млрд. лв. ще влязат в българската икономика до няколко години. Това ще се случи чрез редица финансови инструменти - европейското финансиране по Оперативните програми, националния план за възстановяване, фонда за справедлив преход.

Новината съобщи вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който беше в Пловдив, за да се срещне с представители на бизнеса. Това е първата от поредица срещи с инвеститорите у нас, която цели да се обсъди устойчивото развитие, преминаването към зелена енергия и проблемите пред фирмите.

„Срещите започват Пловдив, защото тук имаме добри примери. Освен това Пловдив ми е любим регион. Местоположението е добро, климатичните показатели също. Районът е жив, не се обезлюдява. Убеден съм, че това е тупкащото сърце на България", коментира Сандов.

Вицепремиерът по климатичните политики препоръча на работодателите коопериране между различните бизнеси, защото по думите му ако работят самостоятелно, то трудно биха се постигнали вискоки резултати.

Той даде пример с фирмата, произвеждаща електрически камиончета от „Тракия икономическа зона“. Преди три дни в кабинета на министъра отишъл представител на фирма от Северна Македония, чиято дейност е събиране на отпадъци.  Борислав Сандов ги насочил към сътрудничество именно с фирмата за е-камиончета.

"Вие ще вдигате отпадъците, те ще ги извозват", поръчал екоминистърът. Борислав Сандов подчерта още, че „Тракия икономическа зона“ е една от шесте икономически зони в Европа, която е избрана като пример за постигане на план за енергийна независимост. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Деца изпълняват опасни каскади върху кран в "Прослав"

В група за забелязани случки и събития в Пловдив се разпространява информация от разтревожен гражданин, който алармира за деца, покатерили се на опасно висок строителен кран.  От публикацията и приложените снимки става ясно, че това се е случило  в запустял строеж в изоставения комплекс "Слънчогледи" в кв. Прослав.   В коментара си мъжът..

обновено на 16.04.24 в 15:07

Близо 50 000 пловдивчани вече са декларирали доходите си пред НАП

Това съобщават от приходната агенция две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април. Над 85 % от тях са го сторили електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Останалите са изпратили формулярите си по пощата или директно в офис на приходната агенция.  Данъчна декларация подават всички, получили през..

публикувано на 16.04.24 в 13:01

Пак агресия на пътя

Нов случай на самопразправа между шофьори – този път на пътя Пловдив – Асеновград на кръговото за Крумово.  41- годишен моторист е подал сигнал в полицията, че е бил принуден да спре до кръговото след като лек автомобил Фолксваген го засякъл.  Веднага след това от шофьорското място слязъл непознат младеж, нахвърлил се върху него с намерение да..

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Общината ще купи 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.  Процедурата ще започне през май и през тази година тя не се очаква да бъде..

обновено на 16.04.24 в 11:33

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив.   „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34