Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу Ахмед Муса пак се върна в прокуратурата

Ахмед Муса Ахмед
Снимка: padnes.com

След тричасово заседание Пазарджишкият окръжен съд върна на прокуратурата делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те негови поддръжници. До това се стигна, след като преди месец Върховният касационен съд отмени постановените присъди и определи ново разглеждане на делото на първа инстанция.

Ахмед Муса и последователите му бяха осъдени на първа инстанция за проповядване верска омраза и пропагандиране на идеите на „Ислямска държава".

Съдебният процес в Пазарджик срещу Ахмед Муса и 13-те негови поддръжници продължи шест години и завърши през 2019-та с осъдителни присъди. Най-тежката получи Ахмед Муса - общо 7,5 години, а останалите между 2 и 3 години лишаване от свобода. 

Днес пазарджишките магистрати върнаха делото в начална фаза. Адвокатът на Муса Елвира Панкова изрази задоволство като отбеляза, че многократно са правили възражения по всички инстанции, но никой не им е обръщал внимание. Явно Върховният съд сериозно е погледнал на делото, каза защитничката на Муса.

Съдът остави без уважение искането да отпадне мярката „задържане под стража“ на Ахмед Муса. Адвокат Панкова обяви, че ще се възползва от правото да обжалва.

За останалите подсъдими остава в сила забраната да напускат пределите на страната. До един месец ще стане ясно дали прокуратурата ще нареди ново досъдебно разследване или ще прекрати делото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Иван Петков-Бебето отново ще води листата на БСП в Пловдив

На свое заседание снощи Градската конференция на БСП – Пловдив подреди листата си за предстоящите парламентарни избори. С близо 71% от  гласовете социалистите определиха за водач на листата си Иван Петков.  След него се нареждат Катя Стоилова, Анастас Ангелов, Теодор Христов, Филип Бакалски, Стефан Георгиев, Пламен Назаров, Йовка Златева, Румен..

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици със 124 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия и др. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки;..

обновено на 24.04.24 в 07:24