Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Младенова представя Хоан Гарига Бакарди

| обновено на 26.05.22 в 10:54

Хоан Гарига Бакарди е психолог. Интересува се и се обучава в хуманистична терапия. Специализира Гещалт терапия, НЛП, Подход на Ериксон, сценични и физиологични методи. През 1999-та година представя Берт Хелингер и неговота работа, относно Семейните констелации, в Испания. От 1986 година е основател и сътрудник на Гещалт Институт в Барселона. Публикувал е статии относно психотерапията и помощ във взаимоотношенията, в специализирани списания. Има издадени няколко книги. С преподавателя, преводач, сугестопедагог и официален представител на Хоан Гарига Бакарди в България, Ирена Младенова разговаряме за книгата „Къде са монетите?“. Изданието е с подзаглавие „Ключове за постигане на връзката между родители и деца“.

Ирена Младенова се запознава с автора след като превежда книгата, която идва при нея случайно, както често определяме някои не толкова случайни неща. Тя, винаги, е мечтала да превежда книги на испански език и винаги си е представяла, че ако авторът е все още между нас е добре да го познава. В случай, че има някакви въпроси, свързани с книгата, които да зададе на самия него, за да бъде всичко възможно най-ясно и добре изказано на езика, на който се превежда. Книгата и дава жена, който идва при нея на сугестопедичен курс по испански, и която се оказва собственик на издателство. Това е началото на историята и връзката на Ирена Младенова с работата, и книгите на Хоан Гарига Бакарди.  

Като дългогодишен преподавател и човек с няколко специалности от университета, психологията винаги я е вълнувала. Първоначално, тя се занимава с възрастова психология и педагогическа психология, във връзка с нейната първа специалност и работата ѝ в детските градини. По-късно, учи философия в Софийския университет, където попада на много интересна психологическа литература. Псхологията не само я вълнува, но тя се занимава и по-последователно с нея. Най-вече с психологията в класната стая, психологията в детската градина. „Психологията, която за нас учителите е много голяма врата към хората срещу нас, децата срещу нас. Съответно ние самите какъв баланс да имаме, за да можем да бъдем възможно най-полезни за тях“, споделя Ирена Младенова.

Семейните констелации, като част от психологическия подход я впечатляват и привличат, да продължи да чете и се интересува по темата. Личната ѝ среща с автора Хоан Гарига Бакарди е нещото, което изключително много ѝ помага в работата по книгата „Къде са монетите?“.

В момента, Ирена Младенова работи и върху втората книга на Бакарди, която ще излезе на български и касае връзката с любимия човек. Тя се казва „Добрата връзка в двойката“ и се очаква да излезе в началото на следващата година.

„Аз съм човек на действието. Много бързо действие. След като човек започне на действа, поне при мен е така, много да не се замисля защо е взел това решение и дали е можел да вземе още по-добро решение. Защото в пътя и в придобиването на още опитност, на още преживяване, на още емоционална връзка с това, което преодоляваме изникват и други пътеки. Пътят се нагласява“, казва още Ирена Младенова.

Преподавателят, преводач и сугестопедагог Ирена Младенова гостува в неделния „Шейкър“, за да ни разкаже за книгата „Къде са монетите?“ и автора ѝ  Хоан Гарига Бакарди.

Чуйте още, в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Лъчезар Балтанов

ЦСКА 1948 е на бараж след 2:0 над "Славия"

ЦСКА 1948 победи "Славия" с 2:0, като това гарантира 7-то място в крайното класиране и участие на бараж за Лигата на конференциите. Педриньо откри резултатът в 5-та минута, а Никола Илиев удвои в 63-та. Мачът беше без значение за "белите". ЦСКА 1948 ще се изправи срещу ЦСКА-София за последната евроквота. Срещата е в петък от 19:00 часа на Националния..

публикувано на 28.05.24 в 08:02

Ден на иновациите в ОУ „Елин Пелин“

Различен и интересен ще е краят на учебната година за всички ученици, техните родители, учители и гости в залата на район "Западен", в Пловдив. На 28-и май, от 18 часа, тръгва експрес „Елина“. Името „Елина“ е запазена марка на училището. То е колаборация от името на обичания български писател, на когото е кръстено учебното заведение. Билетите..

обновено на 27.05.24 в 17:23

Мария Петрова за поредните успехи в гимнастиката

В последното майско издание на предаването Клуб "Неделя" специален гост бе вицепрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Петрова. В ефира на Радио Пловдив тя с радост коментира постиженията на златните ни момичета на Европейското първенство в Будапеща. На въпроса на водещия коя е основната причина, българската художествена..

публикувано на 27.05.24 в 16:51

Пловдив по маратонки в средата на юни

В средата на юни Пловдив ще бъде една невероятна смесица от спорт, култура и забавления. Всичко това, че и много повече казано само с едно име - "Тепе Джамборе"! Събитието, което ще Ви провокира, ще Ви удивли, и ще Ви накара да го помните цял живот... или поне до следващото му издание :)))  Но, да се върнем на първото такова,което ще се случи на 15..

публикувано на 27.05.24 в 16:15

Енкаустика или магията на цветовете

Искате ли да избягате от ежедневието и да се потопите в света на цветовете и въображението? Д а откриете нова страст, която ще ви донесе вдъхновение и удовлетворение? Да създадете уникални произведения на изкуството, които ще ви радват години, години наред? Отговорите на тези въпроси и още по-важно невероятни резултати към личностно..

публикувано на 27.05.24 в 15:42