Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май е достойна дата за национален празник

Михаил Вешим
Снимка: БГНЕС

Почти всяка година по това време в България възниква дебат затова дали 24 май да стане национален празник на страната, вместо 3 март. Този път предложението дойде от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, която ще внесе предложение за промяна в Кодекса на труда, с които 24 май да бъде обявен за национален празник на България. Срещу едно такова предложение се обявиха от „Възраждане“. От „Продължаваме промяната“ също казаха, че 24 май трябва да остане официален празник, а 3 март – национален.

Има ли реална необходимост от такава промяна?

„Тази година този дебат има по-различен контекст. От една страна – заради случващото се в Украйна. Другото е, че ГЕРБ са опозиционна партия и по всякакъв начин гледат да трупат точки. Приемам това предложение като популизъм от страна на ГЕРБ. Бяха 12 години на власт. През тези дванайсет години да бяха се сетили да направят 24 май национален празник. Имаха парламентарно мнозинство, и всички тези неща. А какво наследство културно остави ГЕРБ?“, каза Михаил Вешим, главен редактор на вестник „Стършел“.

24 май е достоен ден за национален празник на България

Вешим обаче попита – достойни ли сме за този празник? Според него няма еднозначен този отговор. Духът на българския народ боледува, смята още главния редактор на вестник „Стършел“.

„Въпреки тази външна показност – да носим цвета, да се съберем пред Библиотеката, да покажем, че духовността не ни е напуснала, тя ни напуска“, каза още Михаил Вешим.

Цялото интервю с Михаил Вешим можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Димитър Ганев описва в книга "Българската политическа почва"

Социологът Димитър Ганев има нова книга, която от този месец е на книжния пазар. Той изследва националната политическа култура в монографията "Българската политическа почва". Това е едно издание на "Сиела", което щрихова основните моменти от българската „съдба“ и ги обяснява в контекста им на локална проекция на глобални тенденции в културно и..

публикувано на 19.08.24 в 09:52

Откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив. Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град.  Проучваният обект е в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която представлява групов паметник..

обновено на 17.08.24 в 12:19

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август, събота,  ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или..

обновено на 17.08.24 в 08:31

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28