Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите във ВМЗ - Сопот решават дали да протестират заради смяната на борда

| обновено на 06.06.22 в 10:34

Изпълнителните съвети към КТ "Подкрепа" и КНСБ към ВМЗ-Сопот се събират на спешно заседание заради внезапната смяна на борда на директорите на оръжейницата. 

Те ще обсъдят съвместните си действия и дали да започнат протести срещу решението на „Държавната консолидационна компания” и вицепримиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова да сменят борда. 

"Двата синдиката сме единодушни и трябва да вземем заедно решение. Не искаме да кадруваме, както често са ни обвинявали преди. За два дни много глупости се изговориха по повод на имотите, които продава ВМЗ. Искам да ви кажа, че тези имоти - хижа "Чевира", хотела в Сопот, имотите край Гара Калояново, те не са апетитни. През годините много хора идваха, оглеждаха ги и си заминаваха", каза лидерът на КТ "Подкрепа" във ВМЗ Димитър Атанасов в предаването "Точно днес".

Според синдикалиста цялата ситуация със смяната на борда е съмнителна, а мотивите за рокадата, които обяви министър Нинова - "будят смях". 

По думите на Атанасов, новите лица в Съвета на директорите нямат опит с подобен вид специално производство и това ще бъде пагубно за дружеството. 

Припомням, че в петък министър Нинова обяви, че ВМЗ-Сопот само за три месеца от печалба над 3 млн. лв. се е стигнало до загуба от 1 млн. Тя добави, че държавното дружество е отказало да плати дивидент на държавата и е започнало да разпродава обособени части от ВМЗ, по думите й - зад гърба на принципала ДКК и Министерството на икономиката.

Заради това внезапно в петък бе сменен целият борд на държавното дружество. Изпълнителният директор Иван Стоенчев, назначен през февруари, обаче запазва поста си. 

Ръководството на община Сопот също не е съгласно с промените в борда.

"Професионализмът" в други области и "почтеността" не са единствените критерии, на които трябва да отговоря ръководството на военно-промишления комплекс, който е структуро-определящ за икономиката и сигурността на страната, посочват от общината. 

Цялото интервю на Паолина Комсалова с Димитър Атанасов, лидер на КТ "Подкрепа" във ВМЗ - Сопот, е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Епископ Арсений с най - голям шанс да стане нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим бяха избрани за кандидати  за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия.  Знеполският епископ Арсений , викарий на Пловдивския митрополит Николай,  събра 26 гласа от общо 42 на първия тур на епархийското гласуване. В това гласуване..

публикувано на 19.05.24 в 14:33

Дядо Николай отслужи архиерейска св. Литургия в Желязната църква в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква.  За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия , в чиято юрисдикция са българските църкви в Република..

обновено на 19.05.24 в 11:19

Втори опит за избор на нов митрополит на Сливенската епархия

Епархийски събор се провежда днес в Сливенската епархия за избор на нов митрополит. Това е втори опит  след касирането на избора през февруари.  42-ма епархийски избиратели ще гласуват за своя фаворит  между шест достоизбираеми епископи . Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Йеротей.  Кандидатите , одобрени от Светия синод,..

обновено на 19.05.24 в 11:19

"Царица на розата" в Карлово е 16-годишната Анна-Мария Враджева

Анна-Мария Враджева стана „Царица на розата - Карлово 2024 година“.  Тя спечели короната в надпревара с още 11 чаровни и талантливи момичета.  За нейна първа подгласничка бе избрана Йоанна Стоянкина, а за втора – Ванеса Памукова.  Анна-Мария е на 16 години от Карлово, ученичка в СУ „Васил Левски“. Новата "Царица на розата" получи от кмета..

обновено на 19.05.24 в 11:19

Три предложения за "Почетен гражданин на Пазарджик", ОбС решава на 21 май

Проф. Тодор Балкански е сред номинираните за "Почетен гражданин на Пазарджик". Останалите две предложения са журналистът Иван Гарелов и скулптурът Спас Киричев.  Номинацията за посмъртното удостояване на проф. Тодор Балкански с отличието "Почетен гражданин на Пазарджик" е подкрепено от обществени организации и представители на медиите...

публикувано на 19.05.24 в 11:18

Свързани новини

Корнелия Нинова смени борда на ВМЗ - Сопот

Държавната консолидационна компания взе решение да бъде сменен бордът на ВМЗ-Сопот. За първото тримесечие на 2022 г. реализираната загуба е 1 милион, съобщи на извънреден брифинг днес вицепремиерът и министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тя обясни, че причините са 3: лоши финансови резултати за първото тримесечие на годината, при..

публикувано на 03.06.22 в 13:53