Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзикълът „FAME” с премиера в Пловдив

| обновено на 07.06.22 в 17:04
Снимка: Личен архив

Световноизвестният мюзикъл „FAME” оживява на лятната графити сцена на Опера Пловдив, в двора на Техническия университет в града на 8, 9 и 10 юни от 20:45 часа. Заглавието става известно с филма на Алън Паркър от 1980-та и заглавната песен, отличена с „Оскар“ и „Златен глобус“, в изпълнение на звездата Айрин Кара. Мюзикълът по сценарий на Хосе Фернандес, музика на Стив Маргошес и текстове на песните на Жак Леви, проследява трудния път към върховете на славата на група амбициозни и талантливи студенти в колеж по изкуствата в Ню Йорк.

Режисьор на постановката е Петър Одажиев, диригент Константин Добройков, художник Николина Костова – Богданова и хореограф Амедео Джунта. Красивата сграда на бившия Френски колеж в Пловдив ще бъде преобразена с мапинг, от визуалния артист Петко Танчев. Във „FAME” участват солисти и оркестър на Опера Пловдив, а централните младежки роли са поверени, чрез кастинг, на млади изпълнители. Постановката се осъществява със съдействието на Софийска академия за музикален театър. В Пловдив освен текстовете и песните ще звучат на български. Преводът е на Цветомира Цонева. 

Премиерата на “FAME” е основен акцент в програмата Графити Opera Open.

“FAME” е мюзикъл за мечтата да постигнеш онова, което искаш и за неотклонния път да следваш мечтата си. Това се отнася не само за младите хора, това се отнася и за по-възрастните хора. И в тази връзка, биха се припознали 99% от хората, които искат, мечтаят и следват пътя си“, споделя режисьорът Петър Одажиев.

Аз имам мотивация, не само творческа, но в голяма степен имам и образователна мотивация. Дълги години след като пребивавах в Ню Йорк, аз съм живял и работил там над 15 години, срещах се с много млади хора, които споменаваха едно единствено нещо, fame, fame, fame. Непрекъснато го повтаряха. Аз се заинтересувах от историята. Видях, че е изключително подходяща за постановка и участие на млади изпълнители, тъй като героите са на възраст между 15 и 19 години. Но, освен, че са в гимназиална възраст, те са и танцьори, актьори, музиканти и са специализирани, тъй като училището им е специализирано за такива млади таланти. Видях в това изключителна възможност, благоприятни условия за намирането и набирането на такива млади таланти в България. У нас, все още няма специалност, която да е за музикален театър, за артисти, които са специално обучени за мюзикъл. Имаме стъпки, в тази посока, в музикалната академия в Пловдив. В лицето на на ректора проф.д-р Тони Шекерджиева аз срещнах разбиране в това отношение и тази година ще направим такава специалонст, магистърска програма за мюзикълни изпълнители. Тя приветства идеята, миналата година да направим такъв курс, който е подготвителен курс за такъв тип обучение, който се оказа много сполучлив. Деведесет процента от тези хора, участват сега във “FAME“. Тук искам да подчертая и особената заслуга на Държавна опера Пловдив, в лицето на Нина Найденова, която приветства идеята и даде възможност това нещо да се реализира.“

„Мястото, на което ще се случи сега мюзикълът аз не го познавах. И тук, много ми помогнаха колегите от операта и Нина Найденова. Първоначалната идея беше този спектакъл да се направи на Летния театър. Но, като видях сградата, тя абсолютно напомни на стила на фасадата на действителната сграда, която е в Ню Йорк на 46-та улицав Манхатън и аз се влюбих в мястото. Въпреки, че е трудно на открито, където няма сцена, всичко се гради наново. За мен това е едно предизвикателство, което съм изтивал само, когато съм снимал кино. Когато отидеш на един терен да снимаш филм, нямаш нищо, там си носиш всичко – звукозапис, декор, сцена...“

Режисьорът Петър Одажиев гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Александър Секулов в "Срещи"- те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29

Фестивалът за шансони "Златен ключ" - за 21-ви път в Пловдив

Днес се открива 21-вият Международен фестивал за шансони "Златен ключ"  - Пловдив 2024. Всяка година той  се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България. Тази година духът на фестивала ще бъде шоколад и шансони, като френският майстор Венсан..

публикувано на 28.06.24 в 08:35