Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолозите откриха находки от халколита в пещера "Чая"

Запазена тесличка от каменно-медната епоха, човешки череп с наранявания и кости от пещерна мечка

| обновено на 25.08.22 в 09:37

За втора поредна година се провеждат разкопки на пещера "Чая"  над Чепеларе. Това е единствената пещера в Родопите, която се проучва и през това лято от екип на Регионалния археологически музей - Пловдив и спелеолози от Чепеларе. 

Към обекта вече има маркирана туристическа пътека, която започва от паркинга до разклона за писта „Мечи чал“ и води до праисторическото пещерно обиталище „Чая“. Общината финансира разкопките със сумата от 15 000 лева, като до края на седмицата екипите ще приключат работа.

"Сред интересни находки са тесличка от епохата на халколита, до човешки череп, както и кости от пещерна мечка, които предстои да се изследват от учените", каза археологът София Христева, от Регионалния археологически музей-Пловдив, ръководител на проучванията.

Христева веднага след проучванията на пещера Чая ще бъде ръководител на разкопките на Небет тепе в Пловдив. Там ще се работи по големия проект на общината за социализация на Небет тебе и Източната порта. За реализацията на проекта „По крепостните стени на Филипопол“ са заложени  8 милиона лв., като 6 милиона от тях са безвъзмездно финансиране по оперативна програма „Региони в растеж”, а другите 2 млн. лева съфинансиране със заем, който общината изтегли от "Фонд за устойчиви градове".

Живка Танчева разговаря със София Христева, повече в звуковия файл по темата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" - разговор за джаз и за Бог

За джаза като начин на живот, за Пловдив и джаза, както и за Бог - говорим с Мирослава Кацарова, джаз певица, богослов радио и телевизионен водещ. "Не се отказвайте от импровизацията", катогорична е Мирослава Кацарова. Още в "Срещите", интересно е.

обновено на 11.05.24 в 11:55

Албанската поетеса Олимби Велай с награда "Орфей"

Станаха известни лауреатите на Международния фестивал на поезията "Орфей", чийто домакин бе Пловдив. Награда „Орфей“ за цялостно представяне: Олимби Велай (Албания) - за мистиката и акустиката, за колебанията между атеизма и вярата, между срама и еротиката в Ars Poetica. Франсиско Моралес Ломас (Испания) - за всекидневните вибрации на..

публикувано на 11.05.24 в 09:03

Още три дни улични и градски изкуства в Пловдив

Продължават събитията от уличната и градската програма на фестивала за улични и градски изкуства 6Фест в Пловдив. Основна сцена става площад „Централен“, където ще бъдат артисти от страната и чужбина, които представят куклени и циркови представления, огнено шоу, концерти и танци.   В петък вечер групата “Агни Сатя“ ще представи огнения..

публикувано на 10.05.24 в 12:08

Премиера на "Дефицит. Нашата 1984-а"

Днес ще има премиера  на  последния роман на Евгений Тодоров "Дефицит. Нашата 1984-а". Действието се развива в  Пловдив през 1984 година. Авторът твърди, че почти всичко в този роман е истинско и преживяно.  Очевидно книгата не се приема от тези, които се опитват да идеализират онова време, но за тези, които не са го преживели, "Дефицит" е..

публикувано на 10.05.24 в 09:08

Открива се One Dance Workshops

Танцовият фестивал One Dance Workshops стартира  в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“. Програмата представя 5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла, като откриващият уикенд на форума ще бъде в рамките на три поредни дни. Водещи на ателиета ще са хореографите от програмата ФОКУС Франция  -..

публикувано на 10.05.24 в 08:06

Свързани новини

Нови атракции за туристи в Чепеларе

Чепеларе посреща своите туристи с два нови маркирани туристически маршрута. Атрактивната екопътека „Старата воденица“ започва при последната сграда на фабриката за ски и стига до вековната сграда, където са снимани емблематични български филми като „Капитан Петко войвода“, „Време разделно“ и др. Започва при последната сграда на..

публикувано на 12.08.22 в 10:32