Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 600 доброволци се включиха в помощ на наводнените села

| обновено на 06.09.22 в 15:16

Стотици доброволци от цялата страна помагат на пострадалите от наводненията села в Карловско.  Екипи на сдружението Гората.бг раздаваха лопати и инструменти за разчистване на падналите дървета, наноси и кал.  На място са и тежки машини, организирани от местната и държавната власт. 

Хората  бяха дошли в празничния 6 септември, за да участват в разчистването на най-пострадалите дворове и къщи на хората от Богдан, Каравелово и Слатина.

Повечето от доброволците споделиха, че са пристигнали защото имат пълна съпричастност с пострадалите хора. Част от тях, организирани в социалните мрежи споделиха, че идват защото утре може да изпаднат в подобна ситуация. В инициативата участваха и няколко жени от Украйна, които помагаха в разчистването и бяха донесли помощи.

Някои от дошлите не намериха на кого да оставят даренията, защото организацията още не е на добро ниво. 

Наложи се кметът на село Богдан Христо Иванов да им обещае, че ще приемат храни, одяла и други продукти след ден-два. 

Местните жители споделиха, че за тях няма дърва, но наблюдават всеки ден гола сеч в Балкана. Махнаха ни горичката 25 години и едно дърво не е залесено в гората, каза жена от Богдан. 

ВМЗ Сопот също се включи в подпомагането на бедстващите карловски села с осигуряването на  храна за доброволческите отряди и  раздаване на хранителни продукти, а инициативата ще продължи и през следващите дни. 

КНСБ и благотворителния фонд „Проф. Желязко Христов“ започват дарителска кампания „Заедно за хората в беда“.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) също призовава членовете си да помогнат  на пострадалите от наводненията в община Карлово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Безпристрастният технически преглед спасява животи

30 дни да имат собствениците на автомобили, върнати при годишния технически преглед заради проблеми с газовете от ауспуха, за да отстранят повредата. Такава промяна в наредбата за прегледите се планира от транспортното министерство във връзка с увеличилия се брой коли, които не могат да покрият изискванията. До проблема се стигна, след като от..

публикувано на 07.08.24 в 10:51

Рая Назарян може и да падне от поста председател на НС

В очакване на политически новини и дата за поредните предстоящи парламентарни избори говорим "Точно днес" с политическия психолог проф. Антоанета Христова . "Най-важният въпрос сега е кога ще дойде критичният момент за промяна за голяма част от обществото, за тези, които не гласуваха досега и нямат намерение да гласуват. Нещата са толкова хаотични..

публикувано на 07.08.24 в 10:08

Фармацевти настояват да се въведе концепцията „Едно здраве“

Фармацевтите в цялата страна наблюдават увеличение на броя пациенти, които търсят помощ за здравословни проблеми, предизвикани от горещините, замърсения въздух при пожарите в страната и взривовете край Нови хан, както и ръст на случаите на болни от салмонела, хепатит, дизентерия и ковид. Това отчитат от Инициативният комитет на..

обновено на 07.08.24 в 09:46

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34