Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Довлечените от водата дърва в Карловско остават за хората

| обновено на 07.09.22 в 11:25
Автор:

Дървата, които са донесени от бедствието в карловските села, остават безплатно за хората. „Никой няма да плаща никакви  дърва“, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Дървата се изнасят в складове, които е определил само и единствено кметът на общината, след това са на разположение на кмета да казва къде да отидат, без пари, обясни министърът на земеделието. Тези дърва ще послужат за хората на място, като имаме организация да не се допускат кражби, посочи той. 

Колосален е размерът на щетите, които е причинила природата, коментира още министърът. По думите му водата е била в колосални размери. Той призова да се създаде единно звено, което да управлява кризите.  

Явор Гечев информира, че е направена пълна проверка за дърводобива в района за 10 години назад, но на хартия. 

„От утре лично аз и вицепремиерът Иван Демерджиев, разследващи полицаи и представители на прокуратурата, Агенцията по горите и представители на местната общност, се качваме в Балкана. Ще проверим на място дали има нарушения,  които излизат от това, което съм получил на хартия като доклади“, посочи земеделският министър.  

„Щом местните хора имат съмнения за дърводобива в района, ние сме длъжни да се съобразим с тях“, каза Явор Гечев. Има нарушения, които вече сме локализирали, но колко е голям размерът, ще видим на място, заяви той. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44

Битовите цени на енергията в България растат, а в Еврозоната-не

" На годишна база-( март 2023-март 2024 г.), инфлацията в България е 3,1%, а в Еврозоната-2,4%-тоест, разликата постепенно се свива", каза Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. Той припомни, че в края на 2022 година разликата бе доста по-голяма- повече от 15 % в България при 9-10 на сто в Еврозоната. На въпрос защо..

публикувано на 29.04.24 в 16:53

Изборите 2 в 1 ще повишат активността на евровота

Много са факторите, които ще повлияят на евроизборите. Доброто е, че активността ще бъде по-висока, в сравнение с това, ако бяха само европейски избори. Това каза в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Юлияна Николова, директор на „Портал Европа“. Тя припомни, че на вота през 2019 година, когато за цяла Европа..

публикувано на 29.04.24 в 15:47