Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жандармерия ще охранява пострадалите села в Карловско

| обновено на 09.09.22 в 14:06

Екипи на жандармерията се включват в охраната на населените места в Карловско, пострадали от наводнението. Допълнителните полицейски части пристигнаха в 14 часа пред РПУ-Карлово, откъдето ще бъдат разпределени и ще поемат задачите си. 

Днес предиобед в пострадалите от наводнението райони започна работа втора комисия, начело с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Екипът оглежда района над село Слатина и търси доказателства за незаконна сеч, каза пред Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев. По думите му в комисията освен представители на областната администрация, община Карлово, горското стопанство и прокуратурата, са включени и местни хора. 

"Тази комисия ще посети тези места, където хората смятат, че има незаконна сеч", каза Стоев.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пристигна на място и обясни, че задачата е да се установят всички пропуски в човешките дейности, извършени на терена, които са способствали или са могли да способстват за бедствието. Ще бъдат прегледани и съответните документи и планове за сечищата.

"Долу в районите има значително количество дървесна маса. Да, една част от нея е извлечена. От реките със силата на течението, но друга част бяха трупи, подобни на тези, които констатираме тука, и много важно е да установим трябвало ли е да се намират тези трупи там или е трябвало да бъдат извозени и съхранявани по друг начин. Съответно, ако има данни за нарушения, а ние имаме сериозни съмнения в тази посока, ще бъдат предприети съответните действия".

"Този път държавата ще направи най-много за гражданите, в сравнение с всички други бедствия, които бяха преживени досега. Вярвам, че този път държавата ще се справи по-успешно", каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод очакванията на пострадалите от наводненията в карловския регион за помощ при възстановяването на техните щети и допълни:

"По 12 екипа на село ще поемат дневни и нощни дежурства до приключване на работите по разчистване и до завръщане на стопаните по домовете им. Нямаме сериозни сигнали до момента за сериозни случаи на кражби или увреждане на имущество. Ние сме длъжни да предотвратим възможността това да се случи и правим всичко възможно и необходимо в това отношение".  

Междувременно, военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили продължават да помагат на пострадалите хора в карловските села. Войници с тежка техника от от 61-ва Стрямска механизирана бригада  разчистват в Слатина и Каравелово. В село Богдан действат близо 40 военни от двете авиационни бази – в Граф Игнатиево и Крумово, съобщиха от МО.

Без вода все още остават трите най-тежко засегнати села от наводненията в Карловско-Слатина, Богдан и Каравелово. Там от вчера се работи по изграждане на временни водопроводи. В останалите е в сила препоръката водата от централни и местни водоизточници да се използва само за битови нужди. За пиене и приготвяне на храна хората трябва да използват бутилирана минерална вода или от водоноските.

Очаква се резултатите от проверките да бъдат обявени до 10 дни. 

Междувременно Областната администрация в Пловдив отвори телефонна линия за желаещите да помогнат в почистването на засегнатите села през почивните дни. Номерът можете да видите на сайта ни бнр.бг.



По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трактор заклещи пловдивско момченце на плажа в Созопол

Тежко остава състоянието на детето, което бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол снощи. Качвайки се на нея, докато работи на ивицата, момчето губи равновесие и пада във въртящото се устройство, което почиства пясъка.  Момченцето е от Пловдив, на 9 години, дошло на почивка със семейството си в Созопол,..

обновено на 03.08.24 в 16:11

Напълно потушен е пожарът на депото в Цалапица

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи  и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив  Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване дейностите на открито.   Кметът подчерта..

публикувано на 03.08.24 в 15:48

Край! Въздухът над Пловдив вече е безопасен

Въздухът е чист, падат мерките заради пожара в депото край Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева.  По думите й,  на база данните от РИОСВ-Пловдив от последните 24 часа, съгласувано с РЗИ-Пловдив, се отменят препоръките към жителите на областта за носене на маски и ограничаване на дейностите на открито за..

обновено на 03.08.24 в 15:03

Катастрофа на АМ "Тракия" край Пазарджик блокира движението

Тежка катастрофа в Пазарджишкия участък на АМ „Тракия“, в района на 73 км. предизвика задръстване на движението в посока София.  Тя е станала към 13.15 ч., има и пострадали.  Блъснали са се джип БМВ и лек Фолксваген. Очаква се в резултат на това и акцията по спасяване на хората, движението в участъка да бъде силно затруднено.  В звуковия файл..

публикувано на 03.08.24 в 14:18

Засега въздухът над Пловдив е безопасен, но се очаква леко замърсяване

Напълно овладян е пожарът на сметището в Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева,  след заседанието на кризисния щаб от мястото на бедствието тази сутрин. Очакванията са то  да бъде окончателно  погасено до края на днешния ден.  Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи ,  че според..

обновено на 03.08.24 в 11:41