Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорт #БезОтпадъци завладява учебните заведения в страната

| обновено на 27.09.22 в 17:16
2
Снимка: Личен архив

Деца от училища и детски градини от цялата страна ще спортуват “на чисто”, в рамките на осмото издание на Европейски ден на спорта в училище, което ще се състои на 30-ти, този петък. Кампанията се осъществява ежегодно в над 40 държави, а координатор за България е сдружение „BG Бъди активен“, със седалище в Пловдив.

Над 600 училища от България се очаква да участват в инициатива, като ще предложат на учениците си различни състезания, демонстрации, групови тренировки и забавни игри, посветени на здравословния живот и опазването на околната среда. Откриващото деня събитие, тази година, ще се проведе в ПГ по МСС "Пейо К. Яворов", град Гоце Делчев. Училището бе избрано, от координаторите, във връзка с доброто му представяне в изданието от миналата година.

Тази година, кампанията "Ден на спорта в училище", привлича вниманието към две изключително важни теми - нуждата от повече активно време в ежедневието на деца и младежи и опазването на средата от замърсяване с отпадъци. Допълнителната тема на тазгодишното издание, заложена от организаторите като предизвикателство към участващите учебни заведения, е под мотото Спорт #БезОтпадъци. Преподавателите ще бъдат поканени да работят с най-малките по важни  въпроси свързани с разделното събиране на отпадъците, рециклирането и ролята на всеки един от нас за състоянието на околната среда.

 „Щастливи сме, че през тази година нашата работа и опит ще вдъхновят училищата извън границите на страната ни. Добрият пример на сдружението ни и участващите български учебни заведения с темата за опазване на средата, ще бъде разпространен до над 7 000 училища от Стария континент чрез специално ръководство носещо заглавието Going Green in Sport“, разказва Ласка Ненова, основател на сдружението.

„Вече повече от 5 години, работим с преподаватели в детски градини, училища и гимназии,  като ги ангажираме целогодишно с различни кампании и инициативи, посветени на зеленото образование. Смятам, че спортът и образованието играят ключова роля за промяната на поведението и отношението към средата, а именно работата с децата в най-ранна възраст може да доведе до дългосрочни резултати в тази посока. Сдружението ни е разработило и специални наръчници по проблемите с чистотата, разделното събиране и рециклиране, в подкрепа на учителите“, казва още тя.

Ежегодно кампанията "Ден на спорт в училище" намира подкрепа в лицето на институции, популярни лица, медии и общественици. Видео към участниците изпрати българският еврокомисар Мария Габриел, която за втора поредна година подкрепи кампанията.

Учебните заведения, които желаят да се присъединят към кампанията, все още могат да го направят в сайта на сдружение „BG Бъди активен“.

Сдружението - координатор отново е осигурило награди за училищата, които покажат най-голяма ангажираност в кампанията. В сайта на организацията са представени и критериите за оценка, и класиране на учебните заведения. Най-активните училища ще бъдат отличени през месец ноември на специална церемония.

Николета Янева, от сдружение „BG Бъди активен“, гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Локомотив отбеляза 20 години от спечелването на титлата

На 8 май 2024-а се навършват точно 20 години от спечелването на шампионската титла от Локомотив Пловдив, отбелязаха от клуба. Ето какво написаха „черно-белите“: „Днес се навършват точно 20 години от спечелването на шампионската титла! На 8 май 2004 г. Локомотив е шампион на България за сезон 2003/2004 след драматична победа над Славия с 3:2...

публикувано на 08.05.24 в 18:13

Григор Димитров стартира срещу японец в Рим

Японецът Йошихито Нишиока ще бъде съперникът на Григор Димитров във втория кръг на турнира на клей от сериите "Мастърс 1000" в Рим. На старта на надпреварата 80-ият в световната ранглиста Нишиока се наложи над австриеца Себастиан Офнер с 6:3, 2:6, 7:6(4) след 2 часа и 21 минути игра. До момента японецът и поставеният под номер 8 в схемата Димитров..

публикувано на 08.05.24 в 18:07

Клубовете предложиха нов формат на шампионата

След срещата между представителите на клубовете, Българския футболен съюз и професионалната футболна лига бяха обявени предложенията за форматите на първа и втора лига, които трябва да се приемат на Изпълком.  Елитът остава с 16 отбора, но ще бъде променен форматът. Той ще бъде от първа четворка, втора четворка и осмица. В първата и втората четворка..

публикувано на 08.05.24 в 17:59

По калдъръмите в Стария град с чаша вино в ръка

 Запазете си три дни през май за „Дефиле вино и гурме“  1 0, 1 1 и 12 май  По калдъръмените улички, пазещи атмосферата на отминали епохи, под магичното небе на Стария град в Пловдив, ще откриете шеснадесет възрожденски къщи, които гостоприемно ще отворят врати за десетото издание на „Дефиле вино и гурме“. Фестивалът..

публикувано на 08.05.24 в 10:55

Предизвикателствата в съвременната култура за срещи

Съвременната култура на срещите или т.нар. ,,дейтинг култура“, може да бъде доста изтощителна за човек, който се опитва да открие любовта в съвременния свят. Става ни все по-трудно да се свържем качествено едни с други, да допуснем да бъдем открити, истински и автентични. За съжаление, да покажем уязвимост става все по-сложно, а това ни..

обновено на 07.05.24 в 16:42