Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив остава в "Топ 3" по икономическо развитие

| обновено на 16.11.22 в 12:51

Пловдив запазва мястото си в топ 3 на развитите центрове в България, коментира в предаването "Точно днес" Петър Ганев, старши икономически анализатор на Института по пазарна икономика (ИПИ).

Днес институтът представя своето традиционно изследване "Регионални профили: показатели за развитие 2022".

За над 10 години, в които правим това изследване, реално изследваме социално-икономическото развитие на България. Въпреки динамичните промени в икономиката за това време - забавен растеж, после ускорен, КОВИД-пандемия, войната в Украйна и т.н., разликите в регионите остават. Запазват се и различията между Севера и Юга в България, коментира икономистът.

Петър Ганев посочи, че град Пловдив остава сред най-големите икономически центрове у нас, а област Пловдив, която е много голяма и пъстра, също бележи добри резултати. "Ако гледаме целият регион, област Пловдив рядко е лидер, а по-скоро е в топ 5. Ако гледаме само община Пловдив, тя често е в челните позиции по икономическо развитие", допълни експертът. 

Сред положителните показатели са добро образование, наличие на студенти и добри гимназии, добра комбинация от социален живот, дигитални технологии в Пловдив и индустрия в периферията на града. 

Доходите в Пловдив също са на добро равнище, а ако гледаме заетостта, тя е на много високо ниво, смята още Петър Ганев.

Старши икономическият анализатор на ИПИ коментира и липсата на бюджет за 2023 г., като по думите му това е пречка най-вече за хората на минимална заплата, работодателите и синдикатите.

Цялото интервю на Антония Попова с Петър Ганев от ИПИ е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17