Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се включва в протест срещу насилието над жени

| обновено на 25.11.22 в 15:42

В международния ден за елиминиране на насилието над жени Пловдив се присъединява към протеста „Нито една повече!“, който ще се проведе от 18.30 часа пред Централна поща и ще протече под надслов „Жени, Живот, Свобода!“.

Целта е да насочи вниманието към проблема с насилието над жените, който често пъти остава скрит за обществото. Това обаче носи и своите последствия – по неофициални данни само за миналата година в България най-малко 22 жени са били убити от мъже.

„Надявам се тази година участниците в протеста да са повече. Проблемът не е само с домашното насилие е много голям. И това е една от целите на този протест – да се даде малко повече гласност на този проблем, кой е засегнат от него и че всички ние носим някаква отговорност за справянето с този проблем“, каза Елена Капушева, организатор на пловдивския протест.

Тя допълни, че основното искане на днешния протест, организиран от „Феминистки мобилизации“, е проектът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие да се превърне в приоритет на МС и да се гласува възможно най-скоро.

„Това е едно от най-важните неща, които конкретно могат да се направят и да започне да се работи върху създаването на национална информационна, национален регистър, тъй като към момента имаме само частични данни за жертвите на домашно насилие“, обясни още Капушева.

По неофициални данни жертвите на домашно насилие в България през първите пет месеца на тази година са четири пъти повече, отколкото полицията е регистрирала през цялата 2021 година.

Цялото интервю с Елена Капушева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24