Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановиха движението на влаковете по подбалканската линия

| обновено на 01.12.22 в 06:34
Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

В 6 ч. и 15 мин. тази сутрин е възстановено движението на влаковете по подбалканската линия София – Бургас между Клисура и Христо Даново, съобщиха за Радио Пловдив от БДЖ. 

В късния следобед вчера там влак се блъсна в паднала скала и локомотивът и един от вагоните дерайлираха. През цялата нощ движението на влаковете по подбалканската линия се отклоняваше през Пловдив. 

Припомням, при инцидента снощи пострада единият от двамата машинисти. Той е настанен в УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив, контактен е и няма тежки травми. Няма пострадали сред 120-те пътници във влака. 

Заместник – министърът на транспорта и бивш началник на НКЖИ Красимир Папукчийски коментира, че случаят е показателен за опасна танденция от последните години, а именно активирането на нови свлячища покрай жп трасетата. По думите му има програма, по която жп компанията работи, за да поддържа информацията за опасни участъци и тя трябва да става все по - голям приоритет. Свлачището, което е тръгнало вчера, също е ново. То е тръгнало 30 минути след като по трасето е направена проверка, отбеляза Папукчийски.

Пловдивският областен управител Ангел Стоев обърна внимание на много добрата координация между институциите за справяне с последиците от влаковата катастрофа. Той съобщи, че благодарение на адекватните действия на ръководството на министерството на транспорта и на НКЖИ около 200 пътници са били извозени до гара Карлово и оттам транспортирани до направленията, по които пътуват.

Пред Радио Пловдив Ангел Стоев обясни, че днес предстои да бъде извозена падналата скална маса, която вече е разчистана от жп релсите. Става дума за близо 200 тона скална маса. Създадена е необходимата организация за разчистването й, увери Стоев. 
Необходима е превенция, с която да се предотвратяват такива инциденти. А когато се случат, укрепителните дейности трябва да бъдат извършвани по най – съвременни способи – така, както е в Швейцария, отбеляза пловдивският областен управител. 
Интервюто на Паолина Комсалова с Ангел Стове е в звуковия файл. 
По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58