Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Владислав Христов част от престижна хайку класация

| обновено на 09.01.23 в 11:32
Снимка: Личен архив

Българските автори в престижната класация, Haiku Euro Top 100, са шест. Освен Владислав Христов, отличени са и Стоянка Боянова, Радостина Драгостинова, Людмила Христова, Надежда Костадинова и Цанка Шишкова. Критерият на комисията за класирането са отличията в международни конкурси и публикациите, в престижни англоезични издания.

Поетът Владислав Христов, за пета поредна година, е част от класацията за най-креативен хайку автор в Европа.

Полският хайку поет Кшиштоф Кокот, връчва ежегодно сертификатите на Haiku Euro Top 100. Класацията се провежда за 12-та поредна година.

„Кшиштов Кокот следи през годината всички публикации в международни издания и конкурси. Така си прави едни графики, според които в края на годината обобщава, кой е бил в престижните издания и колко конкурси е спечелил. Каква креативност и активност е имал през годината, съответният автор. Това означава и да бъдеш сред големите, в световната хайку общност. Вече има десетки хиляди пишещи хайку в цял свят и най-добрите, вече, не са в Япония, а са в Европа. Ние като българи и български автори присъстваме трайно, всяка година, в тази класация. В зависимост от активността, представителите на България в класацията са между десет и повече автори. Тази година са шест, но това са все качествени автори, които редовно публикуват и са начело в световните издания за хайку. Моя милост има за чест да съм за пета година, в тази класация. Така ние можем да представим този жанр, чрез нашия български почерк, защото хайку все пак е някакъв експорт на национална култура. Ние сме българи и мислим, и пишем на български въпреки, че публикуваме на английски своите хайку“, разказва Владислав Христов.

Хайку поетът е част и от журито на четвъртия международен конкурс за хайку "Мая Любенова". Конкурсът е отворен за всички, с изключение на членовете на журито, координатора на конкурса и техните роднини. Изпратените хайку трябва да бъдат написани лично от автора, непубликувани, онлайн или в печатни издания и да не са споделяни в никои от социалните медии. Поетите могат да кандидатстват на английски или български. Всеки поет може да участва с не повече от 2 хайку творби.

„Мая Любенова е един от най-големите майстори на хайку, който си отиде преди няколко години от този свят. Но, нейното присъствие е толкова трайно, като текстове и като наследство, че хайку общността реши да направи конкурс на нейно име. Тя е родена в Пловдив, учила е тук.

Всяка година, този конкурс, е голямо събитие за хайку пишещите, в международен мащаб. Събира все повече автори, които искат да участват. Мая Любенова беше любим автор на много хора и беше четена на много езици, и превеждана. За мен е важно, че чрез този конкурс, чрез текстовете на Мая, чрез името на Мая Любенова, световната общност почита и българското хайку, защото българското хайку е феномен в световната литературна култура през последните години. Не случайно, не само конкурсите и публикациите го показват това, но и Световната хайку фондация, която отдели специално място на българските автори. Хайку се превръща в още един добър начин, да покажем родната си култура. Този най-кратък литературен жанр, през последните години, е толкова популярен, че е изпреварил всяка друга поезия“, коментира хайку поетът Владислав Христов.

Темата на конкурса е свободна. Българските автори са поканени да изпратят творбите си на български език, чуждите автори на английски език. Като творбите ще се гледат в две паралелни секции, за да не се получи объркване.

Периодът за кандидатстване, вече, тече. Той е от 1 януари до 28 февруари 2023 година. Имената на спечелилите първо, второ и трето място и техните хайку, с преводи на английски, ще бъдат публикувани на 17 април. Освен Владислав Христов, част от журито на конкурса са Антоанета Николова и Гергана Янинска, сестра на Мая Любенова и утвърден хайку автор. Още информация за конкурса, на страницата на "Културни новини". 

Чуйте интервюто на Владислав Христов, за предаването „Шейкър“.


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изписват великденски яйца в Етнографския музей

Великденска работилница се провежда на Лазаровден и Цветница в Регионалния етнографски музей в Пловдив.  Майстор Светла Ракшиева ще въведе участницте в изкуството на писането на яйца. Участниците могат да изрисуват собствено яйце и да научат нови неща за неговата символика, традициите и различните начини на боядисване и изписване у нас и в чужбина...

публикувано на 27.04.24 в 10:29

Благотворителен бал помага на деца без родителска грижа

Историческият музей в Пловдив е домакин на благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство. Събитието се провежда за втори път и се организира от танцово студио "Magnifique" с ръководител Нора Маршаха и от екипа на музея с директор Стоян Иванов.  Всички събрани средства ще бъдат дарени в подкрепа на развитието чрез изкуство на..

обновено на 27.04.24 в 10:21

Концерти на ансамбъл "Иглика" днес и утре в Дома на културата

Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ отбелязва 75-годишен юбилей. В две поредни вечери на Лазоравден и Цветница танцовата формация ще представи на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ разходка из България в танц и песен от любими за изпълнителите и публиката танцови произведения. В концертите участват настоящи и бивши възпитаници на..

публикувано на 27.04.24 в 09:39

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново е в Пловдив

14-то издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest стартира на Площад „Централен“ в Пловдив. Началото на форума поставят две циркови представления на формация Traviecirkus Duo  - Италия, Мексико, осъществяващо гастроли на 4 континента и El NoPalito Clown – моноспектакъл на Йолтик Лопес, основан на импровизация с публиката. Цирковият моноспектакъл..

публикувано на 27.04.24 в 09:33

„Талантите на Смолян“ завладяват Родопския драматичен театър

Фестивалът „Талантите на Смолян“ ще се проведе в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Организатори на събитието са Община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Целта на фестивала е да откликнем на потребностите за изява на..

публикувано на 27.04.24 в 09:25