Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрият вариант за Пловдив е да купи 80-те дка до Гребната

| обновено на 13.01.23 в 13:08

Предложенията, които Общинският съвет в Пловдив обсъжда днес за зелените площи – частна собственост около Гребната база, предвидени за строителство, са излишни, смята кметът Здравко Димитров. Според него отчуждаване на 80-те декара не може да се случи. 

По думите му преговорите със собствениците продължават, като те проявяват добронамереност, заради създалото се напрежение. Търсим заедно варианти общината да придобие имота. Те са съгласни, но се изготвя правен анализ и оценка, коментира кметът. В разговорите ще участват общински съветници и представители на протестиращите.

Димитров обеща да се вземе най- доброто решение за града, като придобиването на терените от страна на общината е най- правилното.

В администрацията   все още не е получен протоколът от Общото акциотерно събрание на "Пълдин туринвест", но се подготвя обжалването на решенията. Това трябва да се случи до другия петък, когато изтича 14-дневният срок за обжалване. 

Здравко Димитров заяви още, че до края на годината изграждането на Зоопарка трябва да приключи.

10 минути почивка даде председателят на ОбС Александър Държиков след като във времето за изказване на гражданите думата взе Ашим Асан, чиято къща беше съборена като незаконна в Аджисан махала. Той е сред записалите се 11 граждани за изказване, протестиращите в защита на парка до Гребния канал на днешната сесия. 

Асан заяви от трибуната, че ако се наложи ще изкара хората от трите махали в защита на зелената зона. След като обаче в изказването си започна да употребява обиди и заплахи и излезна от темата за парка и започна с обвинения към общинския съвет и местната власт, бе помолен от квесторите да напусне. Стигна се до словестни сблъсици и микрофонът му бе отнет от председателя на ОбС и дадена почивка. 

До този момент /11.10 часа/  сесията не е тръгнала по същество и нито една точка от дневния ред не е подложена на гласуване. Продължават изказванията на гражданите, които се разграничиха от изказването на Ашим Асан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10