Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив поиска от Варна акциите на Панаира

| обновено на 18.01.23 в 17:05
Снимка: Радио Пловдив

С 40 гласа "за" Общинският съвет гласува декларация, с която се иска акциите в Международния панаир, подарени през 2016 г. на  Варна, да бъдат предоставени на Пловдив. Вариантите са два – или това да стане безвъзмездно, или срещу целева субсидия от държавата в размер на малко над 16 млн. лева. 

До извънредната сесия се стигна след като от партия ГЕРБ събраха подписи за провеждането ѝ само за няколко часа. Две почивки бяха нужни на общинските съветници, за да прецизират какво точно да гласи декларацията. В нея бяха обединени предложенията на ГЕРБ и "Демократична България".

Ето и как мотивира заключителния текст председателят на ГЕРБ Йордан Илиев: "Всички говорим за едно и също нещо и сме обединени от една и съща цел. Просто аз го казах по-реалистично. Ако държавата може да ги даде без пари, нека да дойдат в Община Пловдив".

Веселина Александрова от "Демократична България" добави: "Ние не можем да вземем решение, което да възпроизведе ефект и да бъде задължително. Тази декларация обаче има важна стойност и тя е отношението на Общински съвет – Пловдив. Обръщението ни към Бойко Борисов е като председател на партия ГЕРБ. Нека бъде така добър да разпореди на своя кмет и съветници във Варна да върнат акциите на държавата обратно така както са ги получили – безвъзмездно. Това получаване безвъзмездно е дошло именно от Бойко Борисов и той е този, който може да се разпореди, защото все още е лидер на партия ГЕРБ".

Георги Колев от Земеделски Съюз  "Александър Стамболийски" напомни, че Община Варна е получила 45 млн. лева за "дупката" плюс акциите в Панаира. По този начин Община Варна е облагодетелствана достатъчно от държавата и затова не трябва да ѝ се дават нови финансови средства.

Предложение отправи и съветникът Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив", но то бе отхвърлено. Той настоя местният парламент да препотвърди несъгласието си за вдигане капитала на дружеството "Пълдин туринвест". "Смятам, че това, което предложиха двете групи, беше доста разнопосочно. Не може "Демократична България" да атакува лидера на ГЕРБ в декларацията си, само преди 10 дена ГЕРБ да са гласували по коренно различен начин и сега да излизат с обща декларация. Това е нелепо", коментира Парасков.

По време на дебатите Слави Георгиев заяви, че ако утре Община Варна реши да продаде акциите на Георги Гергов, Община Пловдив няма как да спре процеса. Затова той призова да не се заиграва с общественото мнение, че битката за Панаира е спечелена.

Декларацията с предложенията на ГЕРБ и "Демократична България" ще се изпрати до Народно събрание, Министерския съвет, кмета на Варна, Общинския съвет на Варна и лидерите на всички политически групи.

Поредната извънредна сесия дойде, след като вчера Търговският регистър отказа да впише в активите на "Пълдин туринвест" АД акциите на Община Варна в Международния панаир. 

Припомняме, че снощи кметът Здравко Димитров внесе искови молби в Окръжен съд - Пловдив за отмяна на взетите решения на Общото събрание на "Пълдин туринвест" от 9 януари т.г. Стана ясно още, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в телефонен разговор с кмета е поискал незабавното обжалване на увеличения капитал на дружеството във връзка с казуса около собствеността на Пловдивския панаир и организиране на извънредна сесия на ОбС.


По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разследват има ли виновни за смъртта на британеца в болница

Районната прокуратура наблюдава досъдебно производство по повод смъртта на британския гражданин в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив . След събиране на всички доказателства наблюдаващият прокурор ще направи преценка за евентуално привличане към наказателна отговорност – съобщават от държавното обвинение. Разследват случай с пациент, починал след..

публикувано на 24.06.24 в 17:20

Нов опит за довършване на Зоологическата градина в Пловдив

Софийската фирма ще работи по техническото задание за довършването на пловдивската зоологическа градина, ако няма обжалване на обществената поръчка от друг кандидат пред Комисията за защита на конкуренцията. Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов вече е подписал решението на комисията, класирала на първо място фирма „Екотийм“..

публикувано на 24.06.24 в 14:37

24 часови дежурства срещу палене на боклуци разпореди община Пловдив

24 часови съвместни дежурства срещу пожари и незаконното палене на отпадъци стартират в Пловдив.  Това стана ясно след оперативка в Община Пловдив, в която се включиха представители на „Пожарната“, районните кметства, Общинска охрана, Пловдивски общински инспекторат, "Чистота“ и „Градини и паркове“. В интервю за Радио Пловдив ресорният..

публикувано на 24.06.24 в 14:25

Започва делото за убийството от ревност в с. Болярци

След продължило една година разследване, пловдивската прокуратура предаде на съд извършителя на жестокото убийство в с. Болярци.  На 19 юни миналата година при яростен скандал 20-годишният Стойчо Асенов закла с нож втория мъж на напусналата го доскоро негова жена. На съд отива и негов съсед, който при сбиването между двете ромски фамилии е ранил..

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Издирват мъж за кражба на документи и пари

На 11 юни т.г. в Четвърто РУ е образувано досъдебно производство по сигнал от млад пловдивчанин, който около 9 ч. установил, че от панорамна площадка над Тунела - север на бул. „Цар Борис III Обединител“ му е открадната раница с мобилен телефон, лична карта, банкова карта и около 850 лева.  При осъществените до момента оперативни  действия са събрани..

публикувано на 24.06.24 в 13:57