Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Тодоровден

Тодоровден във Велинград

Днес е Тодоровден, подвижен празник, който е винаги в съботата след Сирни заговезни. 

Православната църква почита паметта на Св. Теодор Тирон. По време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363) решил да се подиграе с християните, спазващи строг пост, и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни.

Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито (коливо). Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

Празникът е наричан също Тодорица или Конски Великден, защото на този ден се отдава почит на конете. Един от обичаите е свързан с традиционните конски кушии, спазван в цялата страна. 

Днес празнуват хората с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Тея, Теа, Дора. Над 130 000 души имат имен ден на Тодоровден, по данни на НСИ. 

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съдът решава дали да остави трима телефонни измамници в ареста

Пловдивският Районен съд ще гледа мерките за неотлонение на трима мъже, задържани за телефонни измами. Те успели да измъкнат от 4 възрастни жени сумата от 30 500 лева. „Ало“ измамниците действали на територията на Пловдив по схемата „оказване на помощ на полицията“. След подаден сигнал при спешната реакция на полицията тримата мошеници са..

публикувано на 30.04.24 в 12:12

Драконовски мерки за сигурност за мача на Ботев

Полицията в Пловдив предприема засилени мерки за сигурност на футболната среща между Ботев (Пловдив) и ЦСКА-София. Очакваният със засилен интерес двубой ще се играе на  1 май от 18:45 часа на стадион "Христо Ботев".  В охраната на мача са ангажирани служители от областната дирекция, СДВР и Дирекция „Жандармерия“. Осигурено е засилено присъствие..

публикувано на 30.04.24 в 11:12

Нов предавател излъчва програмата на Радио Пловдив в Асеновград

Още един предавател  излъчва от днес програмата на Радио Пловдив. На 99.0 MHz може да ни слушате в Асеновград. Предавателят е с мощност 50 W и решава проблема с качеството на сигнала в района.  Днес се извършва планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни на предавателя на Радио Пловдив 94.0 MHz, който излъчва..

публикувано на 30.04.24 в 10:49

Младежката структура на БСП - Пловдив с нов председател

Стефан Георгиев е новият председател на младите социалисти в Пловдив, избран единодушно.  От БСП – Пловдив, уточняват, че той досега е бил организационен секретар на структурата.  22-годишният социалист изучава финанси и работи като търговски представител в сферата на образованието.  На последните местни избори Стефан Георгиев бе кандидат за..

публикувано на 30.04.24 в 10:23

Последен ден за данъчните декларации

Днес изтича крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащанията по нея.   Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности.  Ако срокът се пропусне има санкции – те са различни и могат да бъдат само предупреждение, но за  дължимия..

публикувано на 30.04.24 в 10:10