Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците от ГЕРБ "препънаха" ремонта на бившия Партиен дом

Пловдивският общински съвет не прие предложението Община Пловдив да кандидатства за сумата от 6,1 милиона лева от Плана за възстановяване и устойчивост за енергийно обновяване на сградата на бившия Партиен дом. 

Преди гласуване в зала председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев обясни, че съветниците на партията няма да подкрепят предложението. „Препоръчваме на Община Пловдив да предложи алтернативен проект за кандидатстване“, каза Илиев. 
След заседанието на Общинския съвет от групата обясниха позицията си.
В съобщение до медиите групата като причина се посочва това, че  през 2018 година "парцелът е гласуван за сграда на операта и има съмнения, че сумата в предложението не отговаря на действителните разходи".

„Внесеното от зам.-кмета Райчев предложение гласи, че всички разходи, посочени като неотложни мерки за изпълнение, заложени в техническия проект на сградата, както и мерки за осигуряване на достъпна среда, съгласно чл. 2 ал.2 от Наредбата, са на обща стойност 1 294 000 лева с ДДС. Това е сума, за която имаме силни съмнения, че отговаря на действителните разходи по привеждане на сградата към съвременните земетръсни норми.

Политическа партия ГЕРБ има последователна политика през годините относно мястото и функционалното предназначение на тази сграда. Политика, прилагана в конкретни действия и решения на Общинския съвет.

Председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев припомня, че през 2015 година след проведена процедура по ЗОП е извършено пълно  конструктивно обследване на сградата на бившия партиен дом, създаване на строителна документация, анализ на мерките за енергийна ефективност. Стойността на процедурата бе 65 хиляди лева, а фирмата, която го извърши, е софийската „Йода конуслт”.

На 09.02.2016 г. е внесен техническият паспорт на сградата, в който са отразени необходимите мерки за укрепването й. По информация от медиите стойността, необходима само за дейностите по укрепването и превеждането към действащите  норми на сградата, са в размер на  7 млн. лв. без ДДС  към 2016-та година.

През 2028 година Община Пловдив подписва споразумение със собствениците за предоставяне на еквивалентни офис площи при предприемане на действия по премахване на сградата на партийния дом.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Решение на Софийския градски съд попречи на Георги Гергов да стане едноличен собственик на Международния панаир Пловдив. Делото беше заведено от министерството на икономиката срещу решението, с което Варна прехвърли акциите с в панаира на дружеството „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е мажоритарен собственик. Сделката осигуряваше на Гергов..

публикувано на 23.07.24 в 14:55

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38