Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-висок интерес към програмата за саниране


80 милиона лева са средствата за Пловдив за продължаване на програмата за саниране на жилищни сгради. "Финансорият ресурс по тази програма ще бъде разпределен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството," каза кметът на пловдивския район "централен" Георги Стаменов. По думите му, това което вършат районните администрации, е консултиране на всички заинтересовани граждани.

"Първата стъпка е да се регистрира сдружение на собствениците, а втората- това сдружение да поръча техническо и енергийно обследване на сградата", обясни Стаменов.

След тези стъпки сдружението може да кандидатства за финансиране по програмата и кандидатурите се оценяват по точкова система. 

"Сградите с най-висок брой точки са тези с над 95% съгласие на живущите, както и сгради с над 5000 квадратни метра разгърната застроена площ", каза още Георги Стаменов.

В момента в район "Централен" има 4 сдружения с готови паспорти, а на други 3 се правят енергийни обследвания.

"Краят на програмата е на 31 май. От следващата седмица всички сгради, които имат готови документи, ще бъдат представени пред МРРБ и след 31 май ще трябва да изчакаме, за да видим кои сгради ще бъдат одобрени", обясни още районният кмет.

Според Георги Стаменов в сравнение с предното издание на националната програма за саниране, което бе финансирано по "Региони в растеж", сега интересът е по-висок. Тогава в "Централен" бяха санирани 4 сгради, припомни той.

По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03

Най-логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП

Позициите на парламентарно представените партии по време на консултациите при президента Румен Радев може да дадат предимства или да доведат до загуби, в зависимост от резултата на парламентарния процес. В момента никой не може еднозначно да определи какво ще се случи в парламента, тъй като това ще бъде резултат от сблъсъка на всички тези..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив. Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от..

публикувано на 27.06.24 в 11:20

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25