Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитът за атентат създава усещане за хаос

Взривът срещу колата на главния прокурор Иван Гешев предизвика разнопосочни реакции сред политическите сили и показва колко е разделено обществото ни, коментира в програма "Точно днес" Тихомир Безлов от от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него около случилото се има все още бели петна и въпросите са повече от отговорите.

"За съжаление фигурата на главния прокурор Гешев е изключително противоречива и съответно очаквано  този тежък инцидент предизвика много  различни интерпретации. Продължава ситуацията да изглежда странна най-малкото за човек, който се опитва да е безпристрастен", коментира Безлов.

По думите му реакциите във външнополитически план отразяват инцидента като тежък и проблемен - да се извърши подобен акт срещу главен прокурор, ключова институция на една държава, създава проблем за самата държава. 

"Това е изходната точка. Проблемът в нашия случаи е, че ние имаме крайни критики към инситтуцията и към самата личност на главния прокурор и не можем да спрем до тука като външни наблюдатели", допълни анализаторът 

Той допълни, че от реакциите у нас на практика виждаме старото разделение, което възниква още при избора на главния прокурор - силно неприемане от част от обществото и улични протести при избора му - нещо безпрецедентно в нашата история. 

Според него от тази гледна точка е разбираемо, че тежкият инцидент се интерпретира основно политически. 

"Най-големият проблем е, че виждаме една ситуация на хаос и безпереспективност и нестабилност, което е проблем за всекидневието ни. Ние вече две години седим в тази ситуация. И някак си инцидентът съвпадна с надеждата да има някакво правителство, някаква стабилност, която на следващия ден бе опровергана отново", каза Безлов и добави, че не е ясно дали е случайно това съвпадение.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10