Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕГ "Пловдив" отново е отличникът на матурите, следват МГ и ЕГ "Ив. Вазов"

Средният успех по БЕЛ е 3.95, за втората матура оценката е 4.42

| обновено на 09.06.23 в 15:55

Езикова гимназия „Пловдив“ е първа по успех със средно 77.89 точки, след проведените Държавни зрелостни изпити по БЕЛ. В това училище полагат изпити най-много дванадесeтокласници – 273, за поредна година те се представят най-силно. Следват ги зрелостниците от Математическата гимназия и Езикова гимназия „Иван Вазов“. В класацията четвърти - Хуманитарната гимназия, след тях - Търговската гимназия, СУ „Васил Левски" - Карлово, СУ „Патриарх Евтимий“, Френската гимназия.

Антоанета Пакова, началник на Регионалното управление на образованието -Пловдив коментира средния резултат от Добър 3.95 по БЕЛ, като заяви, че за втора поред година сме на трето място в страната, и това сочи добро ниво на учениците спрямо национален мащаб.

Тя открои важната тенденция, че при много добрите и отлични оценки по БЕЛ Пловдив е над средното за страната.

На последно място в област Пловдив на матурата по БЕЛ е Професионална гимназия в Садово. Там имат средно 17.59 точки. В едно училище в Пловдив – „Братя Миладинови“ всички явили се 12 зрелостници имат двойки по БЕЛ. Слабите оценки по БЕЛ са 660, от общо явили се 4102, или това са 16.09% от всички.

Няма ученици със 100 точки по БЕЛ. 15 ученици попадат в скалата от 95 до 100 точки, като има и 238 ученици с отличен резултат, от 84 точки нагоре до 95.

По втория задължителен изпит за завършване на средно образование отново ЕГ "Пловдив" е начело с 83.76 точки. Следвани от Френската и Руската гимназия. На четвърто място е Хуманитарната гимназия. Най-зле представили се на втората матура са в Средно училище „Христо Г. Данов“ – Пловдив.

По предмети за втората матура, среден успех за Английски език, ниво В1.1.- 87.20 точки, спрямо национално 88.75, следван от Руски език и химия. Най-лоши резултати завършващите 12 клас в Пловдив и областта имат по биология, там точките са средно едва 34.60.

Има само двама ученици със 100 точки по втория предмет и те са от ЕГ "Пловдив", по Математика и по Английски език.

"Всеки момент се очакват резултатите от втората матура по професионална подготовка", съобщи Антоанета Пакова. 

С писмо на МОН, от днес до 15 юни всички желаещи зрелостници могат да разгледат своите работи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цветница е празникът с най-много именици

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим.  Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки, защото символизират палмовите...

обновено на 28.04.24 в 10:13

Танцова фиеста раздвижва Асеновград

Танцова фиеста ще завладее тази вечер Асеновград в навечерието на Международния ден на танца 29 април.  Първото издание на инициативата е по идея на 2 спортни клуба с финансовата покрепа на общината. Целта е да се мотивират малки и големи да танцуват или поне да се раздвижат.  В „Танцовата фиеста“ ще се включат 10 клуба, които ще представят 17..

публикувано на 28.04.24 в 08:23

Мачът "Ботев" - "Славия" променя маршрута на три градски автобуса

Автобусите по линии № 9, 10 и 36 ще са с променени маршрути в днешната събота - 27 април, за времето от 17 до 22 часа ,  съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболният мач „Ботев“ – „Славия“, който ще се играе на стадион „Христо Ботев“. По искане на Областната дирекция на МВР за пет часа ще..

обновено на 27.04.24 в 16:25

Скандал с листата на БСП за Пловдив-област заради Веска Ненчева

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-ото Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот, съобщи формацията. Скандал е предизвикала листата на Пловдив-област, след като нейният досегашен водач Манол Генов си е дал отвод. На..

обновено на 27.04.24 в 16:15

ПП-ДБ готови да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но без ДПС

300 000 гласа са на пазара и са готови да бъдат купени. За това алармираха от ПП-ДБ. Решението е висока избирателна активност, обяви съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.  На брифинг в Пловдив той заяви, че марионетното правителство на Главчев провежда чистка в институциите. За пример даде смяната на няколко областни управители в страната...

обновено на 27.04.24 в 16:15