Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 хиляди ученици на национално външно оценяване в Пловдив

| обновено на 13.06.23 в 12:07
Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

6 200 седмокласници от Пловдив и областта се явяват днес на национално външно оценяване, сочат данните на Регионално управление на образованието. Днес е изпитът по български език и литература, а на 16 юни – по математика. За двата изпита са ангажирани 1864 квестори, които ще следят за реда в 545 зали на 141 училища.

Изпитът започват в 9 часа. Учениците трябва да са сградата на училището не по-късно от 30 минути преди началото и да носят служебна бележка за допускане, която вече трябва да са получили от класните ръководители, лична или ученическа карта. Всички пишат с черна химикалка. Времето за работа по първа част е 60 минути (за учениците със СОП с 30 минути повече), а за втора – 90 минути (за ученици със СОП с 50 минути повече).

За шеста поредна година Пловдив залага повече професионални паралелки в гимназиите, отколкото профилирани – 64.8 срещу 35.2 на сто. 133 паралелки са в STEM профили и професии. Дуалните паралелки са малко повече от миналата година – 16.5. От тази година кандидат-гимназистите ще подреждат желанията си в първи, трети и четвърти етап на класиранията. Целта на въвеждането на четвърти етап е максимално да се намали броят на неприетите и незаписани след трето класиране ученици и да създаде условия за по-малко закрити паралелки.

5 445 десетокласници от Пловдив и областта се очаква да се явят на националното външно оценяване по български език и литература. От 11 часа започва изпитът- тест, който включва общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има една задача за редактиране и една – с разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути. Учениците трябва да са заели местата си в залите до 10.45 часа и да поставят в предварително подготвен плик с името на всеки мобилните устройства. Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани изпълниха храмовете на Цветница - празникът с най-много именици

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим.  Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават  върбови клонки, които  символизират палмовите...

обновено на 28.04.24 в 17:19
Храм „Св.Висарион Смоленски”

Стотици вярващи за празничната литургия в Смолян

Стотици вярващи се стекоха в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ за празничната литурия за Вход Господен. В съслужение със свещеници от Смолян архмандрит Васарион оглави празничната Света Божествена литургия. След службата архимандрит Висарион причести вярващите, а стотици миряни си взеха за вкъщи осветени върбови клонки. 

обновено на 28.04.24 в 17:19

Танцова фиеста раздвижва Асеновград с шествие до централния площад

Танцова фиеста ще завладее тази вечер Асеновград в навечерието на Международния ден на танца 29 април.  Първото издание на инициативата е по идея на 2 спортни клуба с финансовата покрепа на общината. Целта е да се мотивират малки и големи да танцуват или поне да се раздвижат.  В „Танцовата фиеста“ ще се включат 10 клуба, които ще представят 17..

обновено на 28.04.24 в 17:19

Дрифт шоу събра над 7 хил. лв. за болен младеж

Благотворителната акция, организирана от „Колите в Смолян“, събра днес над седем хиляди лева за болния Георги Маринов. На полигона в смолянското село Полковник Серафимово се състоя авто-мото шоу. В инициативата се включиха близо десетина автомобила, а шофьорите показаха майсторски изпълнения с тях. Събраната по време на шоуто сума ще бъде преведена по..

публикувано на 28.04.24 в 16:59

Мачът "Ботев" - "Славия" променя маршрута на три градски автобуса

Автобусите по линии № 9, 10 и 36 ще са с променени маршрути в днешната събота - 27 април, за времето от 17 до 22 часа ,  съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболният мач „Ботев“ – „Славия“, който ще се играе на стадион „Христо Ботев“. По искане на Областната дирекция на МВР за пет часа ще..

обновено на 27.04.24 в 16:25

Свързани новини

Седмокласниците в Пловдив са доволни от преразказа и задачите на изпита по БЕЛ

Преразказът на „Ева, която расте и се смалява“ не затрудни в максимална степен седмокласниците. След края на изпитния тест децата от Средно училище „Свети Патриарх Евтимий“ казаха, че първият модул е бил много лесен, отчитат леки затруднения на тезата по „Опълченците на Шипка“, както и да напишат пълен текст по разказа на Иванка Могилска, във..

обновено на 13.06.23 в 14:12