Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отнемането на автомобили е добра мярка, иска прецизиране

Снимка: БНТ

Отнемането на автомобили от пияни и дрогирани шофьори или заплащането на паричната му равностойност, ако автомобилът е чужд, е стъпка в правилната посока, но има нужда от прецизиране. Това коментира Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той добави, че от Асоциацията отдавна настояват за предприемане на тази  мярка, тъй като превенция на инцидентите по пътищата може да се направи чрез по-строги санкции преди да се случи трагедия със загинал човек, а не като вървим след проблема и се чудим дали да завишим наказанието от 15 на 20 години.

„Увеличението на наказанието при катастрофа с една или повече жертви е вече късно, защото това нито ще върне жертвите, нито пък ще има превантивен ефект. Никои няма да си каже „няма да управлявам пиян, защото иначе наказанието ми ще е не 15, а 20 години.

Затова и подкрепяме новите по-строги санкции. Смятам, че те ще дадат ефект. За да се избегнат тези проблеми, които възникват от така написаните промени е необходимо прецизиране.

Може автомобилът да бъде заснет на момента, да се направи оглед и без значение чия е собствеността той да не се задържа автоматично, а да може заедно с излизането на присъдата, когато бъде осъден водачът тогава да се пристъпи към отнемането на автомобила или неговата парична равностойност, защото тогава вече е изчистен моментът дали е правилен теста.

Изчистени са и всички други проблеми, които биха могли да възникнат при сегашния модел", каза Тодоров




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33