Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хроничните белодробни заболявания са скритият убиец

Хроничните белодробни заболявания бележат внушителния 163% ръст за последните 30 години. Причините за това са комплексни, но могат да бъдат обединени в няколко групи, обясни в интервю за програма "Точно днес" проф.д-р Благой Маринов, ръководител на Центъра по функционална белодробна диагностика към Медицински университет–Пловдив.

„Доказано е, че тютюнопушенето е основният рисков фактор, включително и пасивното тютюнопушене. Други фактори са вътрешното замърсяване на въздуха от биогорива, използвани в домакинството и за отопление, както и различни химически агенти. Напоследък се обръща внимание на атмосферното замърсяване предимно от промишлен характер и амортизиран автотранспорт“ , допълва специалистът, който като амбулаторен пулмолог работи предимно с пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и бронхиална астма. 

По думите му  скрининговите спирометрични изследвания за ранната диагностика на обструктивните белодробни заболявания са много важни. "От своя страна това осигурява навременно започване на лечение и запазване на функционалния резерв на белия дроб". 

В стремежа да се повиши вниманието на обществеността, специалисти от Медицински университет – Пловдив със съдействието на  пловдивската колегия на БЛС, организират безплатни спирометрични изследвания днес.

Според професора най-голяма полза от такива изследвания биха имали хора с нехарактерни симптоми като задух (диспнея), кашлица със или без отделяне на секрет и лесна уморяемост при физически усилия. Игнорирането на оплакванията обикновено води до отлагане на момента на поставяне на точната диагноза и забавяне на лечението.

Дори случаите на лек или епизодичен задух трябва да бъдат уточнявани. При всички случаи диагнозата трябва да бъде потвърдена и чрез функционално изследване на дишането – спирометрия, назначено от специалист.“ – пояснява проф. Маринов.

Според него може да се наложи и разширяване на функционалната оценка с по-сложни методики като изследване на дифузионен капацитет, бодиплетизмография, кардио-пулмонален тест с физическо натоварване. Необходимо е също да се направи и рентгенография на белите дробове, за да се изключат белодробни болести със сходна симптоматика.

Ранната диагностика чрез функционални изследвания на дишането е нещо, към което трябва да се стремим, защото пациентите с хронични респираторни заболявания имат специфични здравни нужди и грижата за тях трябва да бъде комплексна.“ – разказа още проф. Маринов.

Той подчерта, че ковид пандемията е засегнала най-много именно пациентите с ХОББ и астма. Не са за подценяване и усложенията след прекараната инфекция, които продължават месеци след боледуването.

"На преден план сега вече илизат ефектите на т.н постковид с натрупване и на данни за имунологичната характеристика на това състояние. Тепърва предстои да  бъде установено до каква степен ковидът ще се отрази  върху общата заболеваемост през следващите години", допълни проф. Маринов.


Интервюто с проф. Маринов може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43