Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отмени празничните прояви за Съединението, без заря довечера

| обновено на 06.09.23 в 16:41

Във връзка с трагичните събития със загинали при опустошителните наводнения по Черноморието, в Пловдив отпадат  част от предвидените прояви за деня на Съединението и празника на града. 

В знак на съпричастност към пострадалите кметът на Община Пловдив Здравко Димитров отменя предвидената концертна програма, включително и на Античния театър. Отпадат концертите на Биг Бенда, ансамбъл Тракия, Теодоси Спасов.

Отменя се и тържествената заря по повод 138-та годишнина от Съединението на България и традиционния прием на кмета. По разпореждане на Здравко Димитров със средствата предвидени за него ще бъдат закупени хранителни пакети за бедстващите. 250 порции през БЧК заминават за бедстващите по Южното ни Черноморие, каза Здравко Димитров. Той напомни, че не му е било разрешено да почисти река Марица, със спирането на обществената поръчка. 

Пловдив ще изпрати доброволци за бедствието, разговарям с кмета на Царево и с Димитър Николов от Бургас. Винаги сме откликвали и ще го направим и сега, веднага след като ни посочат къде да насочим доброволните екипи, каза Димитров.

Генерал Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции уточни, че всички църковни и военни ритуалите остават, вкл. и военният ритуал от 20,30 часа, в памет на героите на Съединението, като няма да има тържествени илюминации в края на проверката - заря на площад "Съединение".  

В програмата по отбелязването на 138-ата годишнина от Съединението на България и Празник на Пловдив остават следните официални прояви:

10.00 часа – Катедрален храм „Света Богородица“

Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион)

Полагане на венци и цветя

12.00 часа – Регионален исторически музей, зала Съединение.

Церемония по връчване на отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на Огнян Видев и Стоян Сърданов.

 19.45 часа – Регионален исторически музей, Зала Съединение

Представяне на изложбата „Дарителството има значение“

 20.30 часа – Площад „Съединение“

Вечерна проверка по повод 138-та годишнина от Съединението на България и Празник на град Пловдив.

По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Пожарът между селата Овчеполци и Цар Асен е локализиран, няма опасност за населените места.

Локализираха пожара до Овчеполци

Локализиран е пожарът, който избухна по обяд в сухи треви, храсти и стърнища в землището на пазарджишкото село Овчеполци. Работи се за тоталното му потушаване, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци Той допълни, че в района на пожара е завалял дъжд, който много е..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Пловдив ще има нови контейнери за смет

Община Пловдив ще подмени всички битови контейнери за смет през следващите три години. В обявената поръчка за доставка на общо 1650 контейнери с три вида вместимост е заложена максимална цена от 9 милиона 470 хиляди лева без ДДС.  Според разписания график първите 400 съдове за смет трябва да бъдат доставени до края на тази година в районите Тракия..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци

Сухи треви, храсти и стърнища пламнаха по обяд в землището на пазарджишкото село Овчеполци към село Блатница.  Заради вятъра, който често сменя посоката си, и огънят също е сменил посоката си и сега е тръгнал по посока село Цар Асен.  От пазарджишката пожарна уточниха, че са изпратени 3 противопожарни автомобила от Пазарджик и Пещера. На място е..

публикувано на 22.07.24 в 13:29

Верижна катастрофа затапи за час движението на Скобелева майка

Верижната катастрофа затрудни движението в участъка между пътен възел Скобелева майка и разклона за село Скутаре.  Сигналът беше получен около 12.15 ч.,  когато последователно са се ударили 3 автомобила. При сблъсъка няма пострадали.  Докато полаите обработваха мастопроишествието на около 100 метра е възникнала друга катастрофа. Ударили са се две..

обновено на 22.07.24 в 13:02

Задържаха причинителя на пожара в Столипиново, изпепелил 7 постройки

Районната прокуратура в Пловдив привлече 33-годишен мъж като обвиняем за причиняването на пожара в кв. "Изгрев" от петък, в който изгоряха седем къщи.  На 19 юли следобед  той подпалил нерегламентирано сметище, докато горил стари кабели за извличане на вторични суровини.  Пожар лумна до къщи в „Столипиново“ Голямата жега и силният вятър обаче..

публикувано на 22.07.24 в 13:01